Уругвай категорично отрече да е "данъчен рай"

Председателят на Уругвайската централна банка Марио Берхера категорично отрече страната му да е "данъчно убежище", както твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), включвайки я в четвъртък в черния си списък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Берхера изтъкна солидността и сериозността на уругвайската финансова система благодарение на данъчната реформа, започната през 2007 г. от президента Табаре Васкес - първият ляв държавен ръководител в историята на страната.

Според Брехера в Уругвай вече действат строги норми в областта на контрола и регулациите.

Снощи ОИСР обяви на интернет страницата си четирите страни, съставляващи черния списък на данъчните убежища, където Уругвай е в компанията на Коста Рика, Малайзия и Филипините. Причина за включването им е фактът, че те никога не са поемали ангажимент да спазват международните норми.

Публикуван бе и друг, "сив" списък - на 38 държави, ангажирали се да съблюдават нормите, без обаче да ги прилагат в достатъчна степен.

В последните седмици няколко страни, попадащи във фокуса на международната общност, дадоха гаранции за добро поведение, за да избегнат включването в актуализирания черен списък. Белгия, Австрия, Люксембург, Швейцария, Лихтенщайн и Андора една след друга обявиха смекчаване на националното си законодателство за банковата тайна. Белгия, например, съобщи, че премахва изцяло тайната от 2010, а не от 2011 г., както възнамеряваше първоначално.

Четирите критерия на ОИСР за данъчен рай са незначителни или несъществуващи данъци, липса на прозрачност в данъчния режим, отсъствие на обмен на данъчна информация с други страни и привличане на фирми-параван с фиктивна дейност, допълва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес