Уругвай ще легализира търговията с марихуана

Сенатът на Уругвай ще разгледа и най-вероятно ще приеме във вторник закон, с който ще разреши на своите граждани да отглеждат, купуват и пушат марихуана. С това Уругвай ще стане първата страна в света, която е позволи подобна свобода.

Инициатор на проекта е правителството, създаващо държавна регулация по цялата верига на този продукт. По този начин се прави опит бизнесът с марихуана да бъде отнет от престъпните структури. Употребата на марихуана беше позволена в Уругвай и преди това, но не и отглеждането и търговията с нея.

На потребителите ще бъде позволено всеки месец да купуват не повече от 40 грама марихуана от регулирани от държавата аптеки. Има възрастово ограничение от 18 години и изискване купувачът да се регистрира в правителствена база данни, следяща месечните покупки.

В домовете ще бъде разрешено отглеждането на до 6 растения годишно, което се равнява на добив от около 480 грама. Ако създадат клуб за пушачи на марихуана (между 15 и 45 членове), уругвайците могат да отглеждат до 99 растения в годината.

След одобряването на закона ще има 120 дни за създаване на борд за контрол на наркотиците, който да регулира отглеждането, да определи цените и да следи потреблението.

Уругвайският опит се следи внимателно, както от държавите в района, така и от богатите страни, които са водещите по разходи на потребителите на наркотици. Уругвайският закон се подкрепя и от Джордж Сорос като експеримент, който би могъл да предостави алтернатива на неуспешната и продължителна "война с наркотиците", водена от САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?