US фирмите наблюдават прозрачно ли ще продадем БТК и Булгартабак

Американските инвеститори наблюдават отблизо процеса на приватизация в България и предстоящите сделки с БТК, Булгартабак и енергийния сектор. Повечето фирми искат да видят как ще приключат големите сделки и колко е прозрачен процесът, заяви директорът за Европа в Американската търговска камара Джордж Дийли, цитиран от Дойче веле.

След вчерашната презентация на вицепремиера Николай Василев пред американски фирми стана ясно, че Американската търговска камара предлага на България да се включи в една от програмите за бизнеспартньорство, които провежда с държави като Тайланд и Сингапур. Интерес към тази програма проявяват и Хърватия, и Турция. Целта ѝ е да помогне на български компании да намерят партньори в САЩ. От българското правителство сега зависи дали ще намери финансиране и ще се възползва от тази възможност и ние очакваме решение, заяви Джордж Дийли. По думите му, срещата между българската делегация и присъстващите американски инвеститори е била много позитивна и компаниите проявяват сериозен интерес към България.

Дойче веле съобщи, че повечето от присъстващите на срещата компании са били от енергийния сектор, като "Уестингхаус", Ей И Ес, "Делгаз Ю Ес Ей", "Юнисикс корпорейшън", "Омнитех файнан", "Джи Ес Ей И системс" и др.

Вицепремиерът Василев е представил подробно икономическата политика на правителството, провеждащите се реформи и специално изтъкнал мерките, които правителството предприема за намаляване на корупцията и премахване на бюрократичните прегради. Много добро впечатление направи на всички компании призивът на министър Николай Василев да се обръщат лично към него за съдействие, особено ако се сблъскат с корумпирани служители, коментира Дийли. По думите му хората от екипа на Василев и самият той са млади, образовани и некорумпирани, което превръщало България в много по-добро място за инвестиции. Според Дийли, цитиран от Би Би Си, правителството в София е постигнало много за сравнително кратък период от време. Американските бизнесмени се надяват, че ако България бъде приета в НАТО, а след това и в Европейския съюз, ще съумее да привлече действително сериозни инвестиции.

Общо 31 американски компании са присъствали на презентацията на министър Василев в Бизнесинформационния център за Централна и Източна Европа към Министерството на търговията на САЩ. И тук основната тема е била приватизацията и предстоящите по-големи сделки.

Вчера министрите Василев и Ковачев са разговаряли и с помощник държавния секретар по икономическите и бизнесвъпроси Антъни Уейн. Проблемите на борбата с корупцията и по-строгия контрол върху износа на оръжие Василев е дискутирал с директора на отдела за химическо, биологическо и ракетно оръжие в Държавния департамент на Съединените щати Ван Дийпън. Днес българската делегация ще проведе разговори в Световната банка, МВФ и Международната финансова корпорация.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се отворят ресторантите?