US-посланикът даде добра оценка на Закона за обществените поръчки

Законът за обществените поръчки в България е съвременен и в съответствие с директивите на ЕС. Това каза американският посланик Джон Байърли в приветствието си към националната конференция в София "Интегритет на българската система за обществените поръчки: постижения, наследство, бъдещи предизвикателства".

Дипломатът подчерта, че регистърът за обществени поръчки, създаван с помощта на Американската агенция за международно развитие (USAID) се оценява като важна крачка за борба с корупцията в България. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и главният прокурор скоро сключиха споразумение за борба с корупцията, припомни Байърли.

Усвояването на средствата от европейските фондове ще бъде огромно предизвикателство и всяка злоупотреба трябва директно да бъде атакувана, посочи той.

Председателят на КЗК Петко Николов каза, че откакто комисията се занимава с прегледа на процедурите по обществени поръчки, тя е разгледала 100 процедури и една трета от тях са били върнати заради установена незаконосъобразност. Николов уточни, че прегледът на поръчките от КЗК е започнал от средата на миналата година.

Споделяне

Още от България