US-визите за българи остават поне още две години

US-визите за българи остават поне още две години

Американските визи за български граждани ще останат най-малко още две години, поне до времето, когато САЩ въведат електронната система за наблюдение на чуждите граждани, които напускат страната. Това обясни пред бТВ в сряда генералният консул на САЩ в София Даниел Перон. 

Надеждата, че визовият режим за България и останалите нови членки на ЕС и НАТО и лоялни съюзници на САЩ в рамките на отбранителния пакт, ще отпадне, нарасна, след като неотдавна Конгресът одобри законопроект в тази посока. Бяха оставени обаче условия за покриване от страните, кандидатки за това облекчение, сред които е и делът на отхвърлените молби за визи да не е по-висок от 10%. България в момента има около 15% откази.

„Ако някой планира да пътува до САЩ сега, той трябва да получи виза, независимо дали планира да направи посещението си на Коледа, през пролетта или следващото лято. Той трябва да дойде в посолството и да подаде молба за виза”, предупреди консул Перон.

Дипломатът обясни, че дори България да се присъедини към програмата за отмяна на визите, преди това трябва да бъдат извършени организационни и технически мерки от страна на САЩ, каквато е въвеждането на електронната система за регистриране на напускащите по въздух страната чужди граждани, която ще ограничи нелегалният престой на емигранти в страната. Трябва да се създаде и електронна система за даване на разрешение за пътуване, което означава, че всеки кандидат да посети САЩ ще предоставя лични биометрични данни, които ще се въвеждат за сравнение в централна база данни.

Консул Перон обясни още, че преди въвеждането на новия закон шансовете на България да се включи в програмата за отмяна на визите в обозримо бъдеще са били минимални. Според него с всяка година процентът на откази за издаване на визи за българи намалявал и в момента е около 15. Той предупреди, че проблем е оставането на българи с визи като нелегални емигранти, но страната ни била по средата по този показател сред държавите, фигуриращи в препоръчителния списък за визовата отмяна.

Генералният консул съобщи още, че издаваните визи, които са с трайност 5 или 10 години, вероятно ще се заплащат ежегодно вместо както сега - с първоначална такса сто долара за разглеждане на документите. Така тези 10 долара годишно ще отиват за покриване на разноските за поддържане на електронната гранична система на американските летища, обясни дипломатът.

Перон каза, че отпадането на визите се отнася само за туристическите пътувания. Ако българин заминава на работа или като студент, той ще трябва да си вади виза.

Споделяне

Още от България