Ушев ще увеличава щата на спецсъда

От януари тръгват "на чисто" 80 дела срещу организирани престъпни групи

Сн. БГНЕС

За увеличаване на щата на Специализирания наказателен съд, който стартира работа от януари 2012 г., ще мисли назначеният преди дни за председател на новата правораздавателна структура Георги Ушев. Причината е, че сегашният щат на спец звеното от председател и девет съдии няма да е достатъчен за разглеждането на структурираните от прокуратурата и съда вече 80 дела срещу организирани престъпни групи, с които ще започне работа Специализираният наказателен съд, обясни Ушев пред БНР в неделя.

Всички тези дела ще започнат "на чисто" в новия съд, сред тях няма да са знаковите дела срещу "Килърите", "Наглите" и др. Те ще бъдат довършени съответно от Шуменския окръжен съд и от Софийския градски съд, заведените срещу бивши министри дела също ще се приключат от инстанциите, които са ги започнали.

Ушев изрази своята вяра, че в следващите два месеца ще бъде приключен конкурсът за членове на спецсъда, въпреки че последните опити за попълване на щата бяха провалени заради това, че кандидатите не издържат изпита, за да станат част от новото звено.

"Моето намерение е този съд да работи като съд, тъй като той е такъв. Единственото, което го отличава от другите съдилища, това е предметът на делата, които ще разглежда - престъпления, извършени от организирани престъпни групи в изпълнение на тяхно поръчение. Множество са престъпленията както против личността, така и против собствеността, против правата на гражданите, против финансовата и данъчна система, общоопасни престъпления, въобще от най-различни глави на Наказателния кодекс", посочи Ушев.

Според него е възможно спецсъдът да заработи по нов начин. "И ми се иска хората,
които ще заработят в него, наистина да оправдаят. . . първо, всички опасения, които са насложени в обществото, че този съд ще работи като извънреден или като. . . да се ръководи от някакви други принципи освен заложените в законите и материалите по делото, ще се окажат излишни и се надявам да оправдае очакванията на обществото за справедливо, компетентно и принципно правосъдие", заяви председателят на Специализирания наказателен съд. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?