Усилията на управляващите не отивали само в магистралите

В ход е ремонтът на 1000 км пътища втори и трети клас

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Около 1000 километра рехабилитация на втори и трети клас пътища е в ход в момента, каза в четвъртък регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ. “Така че безспорно не можем да говорим, че правим само магистрали, фокусът е и върху по-малките пътища”, добави тя. Ремонтите се правят с пари от Оперативна програма “Регионално развитие”.

През септември, ако няма обжалване на процедурите, започва ремонт на трите опасни виадукта на “Тракия” и “Хемус”, за които беше обявена съкратена конкурсна процедура за избор на изпълнители, съобщи още Павлова. Десет фирми и сдружения подадоха оферти, 9 от тях бяха допуснати до второ ниво – изготвяне на техническа и ценова оферта.

 

Те са поискали удължаване на срока за подготовка на предложенията си и той е удължен до 18 август. "Аз се надявам, че септември месец реално, ако няма обжалвания и ако всичко е наред с документацията, ще започне ремонтът на тези мостове”, каза Павлова.

 

По думите ѝ за по-голяма сигурност в района на мостовете (61-ви и 67-ми на “Тракия” и “Бебреш” на “Хемус”) е ограничена скоростта на движение като към момента други предпазни мерки не се налагат. При започването на ремонта движението поетапно ще бъде затваряно, за да се наруши минимално преминаването по трасето.

 

Павлова каза още, че “следващата, или по-скоро по-следващата година” ще започне пълна рехабилитация на старите отсечки от “Тракия”. “За да бъде оправен един малък участък от 60 километра, на нас са ни необходими приблизително 60 милиона. Така че поетапно в годините напред ще се залагат пари в бюджета и малко по малко ще се оправя”, каза Павлова.

 

Министърът съобщи още, че четири общини пилотно са получили 16 млн. лв., с които да изградят по тяхна преценка жилища за ромите, които живеят там. Целта е ромите да участват в строителството и да поемат ангажимент децата им да ходят на училище, както и да си плащат сметките. "Това е истинската интеграция", посочи Павлова в отговор на въпрос каква е целта на изготвяната в момента карта на ромските гета.

 

Тя каза, че една от мерките да се реши проблемът с незаконните ромски гета, които би трябвало да се съборят, а хората да останат на улицата, е промяна в Закона за устройство на територията. Тя предвижда промяна в срока на т. нар. търпимост към сгради

 

“Ние искаме този период на търпимост да го увеличим до 2001 година за абсолютно всички сгради, които са изградени до 2001 година, стига, разбира се, да не са изградени на незаконен терен, в чашка на язовир или нещо толкова фрапиращо”, каза Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес