Ускорен ръст на американската икономика в края на 2011, но темпът едва ли ще се задържи

През последното тримесечие на 2011 г. американската икономика отбелязва най-бързия си растеж от година и половина насам, но бавният темп на бизнес разходите подсказва, че тази година ръстът ще е по-слаб. Брутният вътрешен продукт на САЩ е 2.8% на годишна база, което е рязък скок в сравнение с 1.8% през предходното тримесечие, но и под прогнозите на анализатори за растеж от 3%.

Растежът се дължи основно на стокови запаси, които са произведени, но не и продадени. Анализатори смятат, че бизнесът няма да продължи да действа по същия начин, в резултат на което се очаква забавяне на икономиката през това тримесечие.

Темпът на потребителските разходи се е повишил до 2% от 1.7% в периода юли-септември. Нараснали са продажбите на нови автомобили – с 14.8% за последното тримесечие.

Катастрофалното земетресение в Япония през март миналата година прекъсна производството и доставките на основни производители, а клиентите трябваше да чакат за предварително поръчани автомобили.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гейтнър заяви, че си заслужава да се помни, че икономиката все още се възстановява от глобалната рецесия през 2008 година. Все още сме изправени пред огромни предизвикателства, коментира той по време на сесия на Световния икономически форум в Давос.

Ние все още се възстановяваме от щетите, причинени от опустошителната финансова криза, която все още продължава да оказва огромно влияние върху повечето американци, заяви Гейтнър, цитиран от ББС.

Той посочи, че строителството и имотите са все още слаби сектори, безработицата остава голям проблем и хората все още имат прекалено големи дългове.

Министърът добави, че е разумно да се очаква американската икономика да нарасне между 2% и 3% през 2012 година.

Равнището на растежа зависи от два фундаментални фактора, каза Тимъти Гейтнър – какво ще се случи в Европа и в Залива, който определя петролните цени, както и "дали републиканците в Конгреса ще решат, че искат да приемат закони, които са добри за растежа в краткосрочен план".

Анализатори предупреждават, че регистрираният растеж през последното тримесечие на 2011 г. не показва всичко. Докладът на министерството на търговията за брутния вътрешен продукт потвърждава ускоряване на растежа, но също така разкрива, че икономиката е по-болнава, отколкото говорят числата, посочват анализатори, цитирани от ББС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?