Ускореният строеж на Дунав мост ІІ активирал бизнеса в региона

Ускореният строеж на Дунав м ост ІІ при Видин и Калафат повишил инвестиционния интерес към региона от двете страни на река Дунав. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков като се позова на информации от жители на Видин, с които се срещна във вторник по време на огледа на изпълнението на съоръжението.

"Очаква се оживление в региона със завършването на Дунав мост ІІ и прилежащата му инфраструктура”, обясни Дянков, който прекоси с ферибот граничната река и засичайки времето за пътуване сравни колко време ще спестят тираджиите като започнат да ползват моста за пътуването си до Румъния.

 

"Измервах за колко време, при добри условия, както сега, може да се пътува по ферибота. Отнема някъде около 45 минути, но хора от Видин, и тираджии, казаха, че понякога са чакали по 3 часа, дори и до 5 часа. По Дунав мост ще се преминава за минута и половина. Това ще е доста по-удобно за търговията и за инвестиции и в българска, и в румънска страна", обясни Дянков, цитиран от агенция "Фокус".

 

"Говорих - с хора от ферибота, с "Гранична полиция”, във Видин също разговарях с жителите. Всички очакват, че ще се съживи регионът и от българска страна, и от румънска страна. Има такъв интерес, вече ми казаха, че са започнали да идват големи инвеститори и експерти по логистика - и от Германия, и от Виена, и от Австрия. Също - и експерти в други основни сектори, които зависят от този тип транспорт”, допълни вицепремиерът и финансов министър.

 

При инспекцията той успял да се увери, че се работи и по изграждането на обходните пътища към четирилентовия път на Дунав мост от българска и румънска страна. В Румъния вече се строели и детелините, които свързват четирилентовия път на Дунав мост ІІ с пътищата към Букурещ, Крайова и на запад – към Тимишоара.

 

"Това са три детелини, които в момента се строят, две от тях са готови, асфалтът е положен, по третата сега се полага асфалт. Успяхме дори да минем по нея. Предстои полагане на маркировка, поставяне на знаци и до средата на юни цялата въвеждаща и извеждаща инфраструктура към Дунав мост ще бъде готова”, каза Симеон Дянков. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес