Ускорява се разглеждането на документите за лечение на деца в чужбина

Таня Андреева

Процедурата на разглеждане на досиетата на болни деца от Фонда за лечение в чужбина ще бъде облекчена и срокът за даване на становище ще бъде съкратен, съобщи във вторник здравният министър Таня Андреева след среща с обществения съвет към фонда.

Това са част от новите правила, по които се предвижда да работи занапред институцията, за да не се стига до забавяне на лечението на децата. Външните експерти към нея вече ще имат срок, в който да дават своите становища, иначе ще бъдат санкционирани. Това е друга от мерките, която вероятно ще бъде предложена на следващото заседание на обществения съвет на фонда, на което ще се обсъжда този нов модел на работа на институцията, уточни д-р Андреева.

Според нея трябва да се подобри комуникацията между фонда и родителите на болни деца, тъй като в момента на тях не са им обяснявани основни моменти в работата на институцията. Като пример министърът даде случаите, в които се получава отказ, на базата на какво е това решение.

По отношение на новия директор на фонда, който трябва да наследи подалата оставка д-р Ива Станкова, здравният министър обясни, че той няма да бъде избран само с интервюта, както е ставало досега. Изискването към всеки от кандидатите за поста ще бъде да представи и своя концепция за развитието на работата на институцията, допълни още Андреева.

Споделяне

Още от България