Ускорява се строежът на тунел "Железница"

Търгът се разделя на три, срокът за изпълнение се съкращава с 400 дни

Схематична представа за бъдещия тунел "Железница"

 Правителството ще ускори строежа на тунел "Железница", който е част от магистрала "Струма". За целта обществената поръчка за 250 млн. лв. ще бъде разделена на три обособени позиции. По този начин изграждането му ще отнеме около три години, вместо първоначално предвидените четири. Това стана ясно от обясненията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНР.

Най-голямата строителна поръчка в пътния сектор беше прекратена от служебния кабинет, след като изчезнаха документи на един от участниците в него. Със случая се зае прокуратурата, но до този момент няма информация разследването да е приключило. По случая обвиняем е членът на комисията Стефан Гайтанджиев, в чийто дом бяха намерени част от документацията.

Поръчката за "Железница" се дели на три

Обществената поръчка за изграждането на тунел "Железница" ще бъде разделена на три обособени позиции. Първата ще бъде за пътното платно до тунела, втората – за самия тунел, а третата ще обхваща съоръженията и пътните платна след него, каза Нанков. 

По този начин ще се строи едновременно и по-бързо от повече фирми при съкратени срокове, тъй като трябва да се изпълнят ангажиментите в рамките на 2-3 години от сключването на договора, добави той.

Целта е съкращаване на срока за изпълнение поне с 400 дни, уточни Нанков. При прекратената поръчка срокът за изграждане на съоръжението беше 1400 дни.

Оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е готова. Подготвя се техническа експертиза към нея и към оценката за съответствие, каза регионалният министър. Той допълни, че в началото на юни двата документа се очаква да бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите, а строителните дейности да започнат в началото на 2019 г.

В рамките на настоящия програмен период ще успеем да приключим най-тежкия участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, обеща Николай Нанков.

Удължава се срокът за оферти за тол системата

Срокът за подаване на оферти за избор на изпълнител за тол системата ще бъде удължен, каза още регионалният министър. Той уточни, че целта е до края на годината да има избран изпълнител.

Търгът беше пуснат още през април 2016 г., но все още не може да се стигне до подаване на оферти, заради непрекъснатото му обжалване.

Преди дни вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов заяви, че търгът за тол системата се проваля от няколко фирми, които били свързани с едно лице, което има "мащабно, нечистоплътно присъствие в енергийния бизнес". Симеонов не съобщи името, но обеща да го направи скоро.

Структурните промени в пътната агенция

Предвидените структурни промени в Агенция "Пътна инфраструктура" са с цел по-голяма прозрачност при провеждането на обществените поръчки и по-добра работа в оперативен план на звената в агенцията, каза Николай Нанков.

Планираните промени предвиждат обособяване на дирекция "Пътна безопасност" в АПИ, за да има по-добър контрол на състоянието на съоръженията.

Със същата цел – повишен контрол на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, към дирекция "Жилищна политика" в регионалното министерство ще бъде създаден специален отдел.

Нанков съобщи, че на 10 май е изпратил указателно писмо до кметовете за включване на представители от сдруженията на собствениците за осъществяване на контролен мониторинг на изпълнените дейности. Там, където има лошо изпълнение, фирмите ще трябва да отстранят дефектите за собствена сметка, каза регионалният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?