Ускоряването на приватизацията подобрява шансовете на Румъния за ЕС

Ускоряването на приватизацията подобрява шансовете на Румъния да успее да се вмести в срока за влизане в ЕС - 2007 година. Това коментира пред Блумбърг Джонатан Шийли, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в Букурещ, по повод осъществените през миналия месец сделки в енергийния сектор.

Продажбите на рафинерията "Петром" на австрийската компания OMV, както и на две енергоразпределителни дружества на италианската "Енел" са донесли 1.63 млрд. евро, което е най-големият месечен приход от приватизация в страната, откакто Румъния отхвърли комунизма през 1990 година.

Икономиката на балканската държава, която е на стойност 50 млрд. евро, трябва да бъде призната за "напълно функционираща пазарна икономика" - задължително условие пред кандидатите за членство в ЕС. Миналия ноември Румъния не успя да получи това признание. Въпреки че ЕС не обясни в подробности на какви изисквания трябва да отговори страната, той я призова да ускори продажбата на държавни активи, да намали корупцията и да направи по-силно корпоративното управление.

Пред Блумбърг Джонатан Шийли отбелязва, че са били необходими подобрения в такива важни области като енергетиката и банковия сектор. Сега ясно се забелязва значителен напредък в тях и това е много положителен елемент, казва Шийли.

Правителството е в процес на продажба на последния дял от втората по големина банка в страната - Banca Romana pentru Dezvoltare на австрийската Ерсте банк и на мажоритарния дял в третата по големина - Casa de Economii de Consemnatiuni на Райфайзен централбанк.

През юни румънските власти завършиха продажбата на дялове в най-голямата местна банка - Banca Comerciala Romana на ЕБВР и Международната финансова корпорация.

Румъния е затворила 25 от общо 30 преговорни глави и иска да приключи окончателно преговорите с ЕС до края на тази година. През октомври Европейската комисия ще направи оценка доколко страната отговаря на икономическите показатели за членство в ЕС.

Блумбърг сравнява, че съседна България, която също се готви за влизане в ЕС през 2007 г., приключи преговорите по всички глави на 14 юни, а още през 2002 г. бе призната за функционираща пазарна икономика.

Споделяне

Още от Балкани