Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ускоряват се новите ски строежи в Банско, отлага сe промяната на концесията

5 коментара
Ускоряват се новите ски строежи в Банско, отлага сe промяната на концесията

Курс към пълно удовлетворяване на инвеститорските намерения за разширяване на ски зоната в Банско поема правителството на Бойко Борисов, което обяви за обществено обсъждане промяна в стария план за управление на националния парк "Пирин" от 2004 г., както искаше общината в Банско.

В същото време на заседанието си в сряда кабинетът реши да отложи със седмица промяната на концесионния договор на екоминистерството с фирмата "Юлен" за ползването на част от защитените територии на парка и проектът на договорката да бъде публикуван. Премиерът Бойко Борисов нареди също така да се направи обществена дискусия за промяната на концесионния договор, която се очаква да се проведе следващия понеделник.

"Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално“. Така, ако се съди по публикуваната стенограма от правителственото заседание, Борисов аргументира отлагането на решението за концесионния договор.

"Първото, върху което имам претенция, е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, заявява министър-председателят.

Промяна в стария план за Пирин финтира съдебния спор по новия план

Ходът с промяната на отдавна изтеклия като валидност план за управление на парк "Пирин" цели ускоряване на реализацията на намеренията за нов кабинков лифт на Банско и нови писти в Пирин планина като цяло, както и заобикаляне на съдебния спор по проекта за нов план за управление на парка. В момента природозащитници и държавата не могат да се разберат трябва ли да се направи екооценка на актуализирания план, изработен с европари от свързаната с "Юлен" фирма "Пролес Инженеринг".

Поправка в стария план, чието обсъждане е до 22 декември, ще уреди бърза писта за реализацията на нови ски строежи. Изменението ще позволи на общината и "Юлен" да изготвят план за развитие на ски зоната и за изграждане на нови съоръжения в буферната зона на парка "Пирин". Според екоминистерството това е разрешено от Комитета за световното наследство, докато природозащитниците твърдят, че то нарушава изискванията на ЮНЕСКО, под чиято егида е паркът "Пирин". От Министерството на околната среда и водите обещават да бъде направена екологична оценка на този инвестиционен план и оценка за съвместимостта му със зоната "Пирин", която е част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. "На базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят", се посочва в доклада на екоминистъра Нено Димов до Министерския съвет, с който той иска одобряване на промяната в плана за управление на Пирин.

От думите на вицепремиера от Обединените патриоти Валери Симеонов става ясно, че намеренията на правителството са поправката в стария план да бъде приета в края на декември.

Мотивът на Борисов да иска отлагане на промяната в концесионния договор с "Юлен" бе, че това върви с промяна на плана за управление на парка.

Борисов: Подозират ни, че едва ли не правим подарък на концесионера

"Защото аргументите на тези, които са против, имат резон. Те нямат доказателство, че много от нещата, които се казват, отговарят на истината, и подозират, че едва ли не правим подарък на концесионера. И като няма план за управление на Пирин, страховете им какво ще се случи впоследствие никой не може да ги разсее", коментира Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се впуска в обяснения, как "най-големият проблем е, че години наред едни хора рекетират държавата (…) и сега ние тук се гънем и се гърчим, страхувайки се някой да не дойде да затвори Орлов мост". Той смята, че правителството не трябва да се "огъва" пред неучастваща във властта политическа структура и заявява, че си има процедури и е било проведено обществено обсъждане.

Борисов го контрира, че проектът на концесионен договор не е публичен, а планът за управление не е приет и "може да се предположи, че между двете неща ще се направи така, че това, което концесионерът иска, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки между тези две процедури".

"Без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели"

"Всички сме казали и в предизборните си програми, и това, което сме говорили, че сме за втори лифт, но при ясни процедури и без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели", продължава премиерът. "Въпросът е покрай този втори лифт, след като нямаме план за управление на Пирин и след като слагаме първо каруцата пред коня, приемайки концесията, без това да е публично на сайт за обществено обсъждане, където всеки четящ и недошъл на тази среща да може да си напише мнението или да каже съображенията си, или да сложи своите аргументи…. Защото куп недостатъци се изтъкват, и аз самият ги намирам за правилни. Хубави-лоши, неправителствените организации са приети и са основна власт, ако щете дори в Европейския съюз. И в случая дали се харесваме или не, е въпрос на избор, но не и аргумент", заявява още министър-председателят.

Той изтъква и липсата на екоминистъра да защити предложението си, което според вицепремиера Валери Симеонов – един от привържениците на новите ски строежи в Пирин, не било проблем.

"Не е вярно това, че ние се опитваме да сложим каруцата пред коня, тъй като, ако няма промяна на концесията, какъв е смисълът и въобще за какво да се променя общият план, няма причина да се променя. И в момента има действащ план и ние не сме в нарушение. Ние добавяме с един анекс, че може да се направят спортни съоръжения. Оттук нататък по никакъв начин ние не променяме законовия ред, който задължително изисква дори един стълб да се забие там, да се направи ОВОС. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко съоръжение, всъщност не говорим за всяко съоръжение, говорим за едно съоръжение, което да отпуши пропускателна способност. Там също се минава през екологична оценка, ОВОС, всичко абсолютно с възможности и правото за обжалване на всеки детайл", отстоява вижданията си Валери Симеонов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и вицепремиерът Томислав Дончев настояват всичко да се изпипа юридически. "Да не забравяме, че "Пирин“ е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", заявява Ангелкова.

Валери Симеонов: Прокопиевци ликуват, че точката е оттеглена

Симеонов прави опит да убеди премиера да се приеме промяната на договора с "Юлен" като обяснява, че получил съобщение, че "във Фейсбук Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин“ е изтеглена". "Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката", допълва той.

Борисов на свой ред отвръща, че "и на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт" и отбелязва, че "нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен по-първо и по-важно е приемането на плана за управление на Пирин".

По думите му, ако всичко е наред, "ние тогава, каквито и протести да има за втора кабинка, можем да кажем: "Колеги, ние защитаваме втората кабинка поради тази и тази причина, но не вредим на природата, каквито са притесненията ви“.

Да се изпипат детайлите

"Но след като не е качено на сайта и ми извадят, че концесионната такса е 200 хиляди лева и двойно като се увеличи и стане 400 хиляди, а печалбата е еди-каква си или еди-какво си, ние в това не сме сигурни. Искам да сме сигурни, защото това ще е един крайпътен камък заради тази втора кабинка. Планът за управление на "Пирин“, ЮНЕСКО и продължаване след това на всичките тези нови предложения, които ще правим за развитие на туризма, трябва да вървят по един и същи алгоритъм. Дали ще го направим сега или следваща сряда или, когато всеки детайл е изчистен – какъв е проблемът?! С една седмица или с две седмици, ако го забавим, какъв е проблемът? Ще си дойде Нено Димов, ще си го защити, през това време ще ги качите всичките тези неща на сайта. Който иска да протестира – да гледа и да напише мнение и ще го вкарате на следващо заседание. Не виждам проблем да си изпипаме детайлите", завършва Борисов.

Така отлагането на промяната в концесионния договор за защитената територия част от парка "Пирин" се приема, като против е Валери Симеонов, а Красимир Каракачанов се въздържа от гласуване.

Природозащитници: Узаконява се ограбеното от "Юлен"

Още преди заседанието на Министерския съвет екозащитници видяха в предстоящите решения узаконяване на ограбването на Пирин.

Според екокоалицията "За да остане природа в България" това ще е картбланш за узаконяване на всички спорно и незаконно ползвани от концесионера на ски зоната "Банско" Юлен АД през изминалите години терени.
 
Природозащитниците твърдят, че концесионерът ще получи право да ползва близо 1000 ха от парк "Пирин" вместо 99.5 ха.
 
"Въпреки законовите пречки и всички поети международни ангажименти за опазване на Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на "Юлен" АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк", посочват от "За да остане природа в България".
 
"За този огромен подарък държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане", твърдят екозащитниците.

Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, който би спрял подобни злоупотреби, посочват от екоорганизацията.
 
"Концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас", твърдят екозащитниците.
 
Според тях решението поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни, смята организацията.

Банско обвини екокоалицията в лъжи
 
От община Банско определиха предупрежденията на природозащитната организация като "лъжи, целящи да злепоставят инициативата на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долната станция на кабинковия лифт". Според местната администрация изменението на плана за управление на парк "Пирин", което вероятно би трябвало да се гласува от правителството, ще позволи на фирмата да направи предложение за изграждането на нов лифт. Община Банско е акционер в дружеството концесионер "Юлен", което обаче се контролира от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
 
Според общината не е вярно, че ще се увеличи площта, в която строителството е разрешено, тъй като туристическата зона и според сега действащия план била 891.8 хектара. Изменението на плана щяло само да позволи в рамките на цялата тази площ да се правят инвестиционни предложения, които след това трябва да бъдат одобрени или отхвърлени. Според сега действащия план за управление на "Пирин" на цялата територия на парка строителството е забранено.
 
От общината смятат за неотговарящо на истината и твърдението на еколозите, че "Юлен" ползва по-голяма площ от позволената в концесионния договор, а законността на съоръженията в ски зоната била потвърдена с над 60 съдебни решения.
 
"Община Банско призовава държавните институции да реагират и осъдят остро разпространението на подобни неистини, като ги разтълкуват като поредна атака срещу развитието на зимния туризъм в България, най- вероятно инспирирана от наши международни конкуренти. Успехът на подобни атаки застрашава конкурентноспособността (правописът е на общината - бел. ред) на българския туризъм в европейски план, имайки предвид факта, че България вероятно е единствената европейска държава без нито един изграден нов ски лифт за последните 15 години", се посочва в съобщението.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Камен Илиев
  #5

  Голям проблем е да има втори лифт на Банско, иначе на морето може да има 100 хиляди комплекса.

 2. dimotimo
  #4
 3. RedDevil
  #3

  Просълзявам се като чета "да спасим природата"...Как пък я спасявате само като се каже Пирин и Банско много интересно :)

 4. Територия на Мики Маус
  #2

  Пазарна икономика! Печалби се трупат за сметка на природата и хората! На който не му харесва, да бЕга в Северна Kорея! С какво едни офшоркаджия като Цеко може да бъде конкурентен? С качество? С цени? Искате бизнеса да се развива-това става за сметка на природата! Няма как от нищо-нещо!

 5. Хитър Петър
  #1

  Кога е насрочен Протестът за днес, къде? Мафията си докара автобусите с платени феодално зависисми люде, кога е насрочен протестът на свободните граждани, желаещи да защитим Прородата на Майка България?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.