Ускоряват се плащанията за газовата връзка с Гърция, за да стане тази година

Да си стиснем ръцете, не искам да се съдиме, предложи Борисов на строителя "Авакс"

Тази година искам да стане газопроводът, защото това е най-важният проект за диверсификацията ни, да не се съдиме и да спориме. Ще ускорим плащанията. Ето, председателя на Народното събрание е тука да съдейства, двама министри движат проекта. Стискаме ли си ръцете? Това заяви премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък провери как върви стоежът на газовата връзка между България и Гърция от Комотини през Хасково до Стара Загора. На финала получи обещание от изпълнителя на проекта – гръцката компания "Авакс", че това ще стане.

Заедно с министър-председателя бяха парламентарният шеф Цвета Караянчева, министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Лъчезар Борисов, както и Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания "Ай Си Джи Би", която ще е оператор на съоръжението.

"Цвете, ти напролет ще кажеш на Кърджали ако имат желание, да се газифицират. Да направите кампания и ако всичко е наред, ще ги вържем", нареди Борисов на Караянчева, докато я подреждаше до себе си, говорейки при живото излъчване във Фейсбук на визитата му по трасето на газопровода, попадащо в региона на Кърждали, където се очаква водач на листата в предстоящите парламентарни избори на 4 април да е Караянчева.

С думите: "Показвай на картата, Лъчо!", Лъчезар Борисов пък бе сложен пред табло с работния график на строежа да каже за изплащането на парите за връзката от оперативната програма "Конкурентоспособност".

Петкова и Георгиева се включваха с разяснения на разнесени и заварени тръби, а шефът на проектната компания се изявяваше и като преводач.

"Това е газовата ни магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но искам максимално да увеличим интензитета. Да ускорим плащанията, ще разговаряме с Европейската комисия, с Европейската инвестиционна банка", каза Борисов.

"Имаме график по дни, защото през април трябваше да е готово, но в Гърция е пълен локдаун и няма излизане от къщи", коментира още той. "Като кажат Гърция и си представят плаж, а то само през планини минава. Трасето изглежда лесно, но е пресечен терен", разясни премиерът трудностите пред връзката, който по договор трябваше да е готова до края на април 2021 г., но срокът е удължен до края на 2021 г. заради мерките срещу коронавируса, които забавиха строежа.

Това е най-трудната част от маршрута, обясни представител на "Авакс", който отбеляза още, че независимо от студеното време се правят заварки.

"Времето вече ще е хубаво – така сме го поръчали. Осигурили сме и работници", отвърна Борисов и заръча:.

"Тази година искам да стане газопроводът, защото от това ни зависи диверсификацията и разширението на газохранилището в Чирен, което ще е хранилище на терминала край Алексантдруполис".

"Стискаме си ръцете за тази година!?. Не ме устройва да се съдиме и да спориме.

До дни ще се предоставят 55 млн. лв. от Министерството на икономиката (за проекта)", каза още министър-председателят.

Това ще стане, обещаха от "Авакс".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва, че са произведени и доставени всички тръби за 183-километровото трасе на тръбата с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно.

Над 170 км са разчистени и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване, посочиха двете с Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес