Ускоряват се строежите на кучешки приюти след поредна смърт на нахапан мъж

Ускоряват се строежите на кучешки приюти след поредна смърт на нахапан мъж

След поредната смърт на нахапан от улични кучета столичанин строежът на приютите за бездомните животни ще бъде ускорен, стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в неделя.

По-рано сутринта от "Пирогов" съобщиха, че е починал старецът, който миналата сряда бе открит в столичния квартал "Редута" с разкъсани от улични кучета крайници. 88-годишният мъж, който претърпя няколко операции, не е издържал  лечението, тъй като е имал и съпътстващи заболявания.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изказа съболезнования на близките на починалия и изрази съжаление, че в резултат на нерешен от години проблем в София загиват хора.

 

Това е вторият от началото на годината случай, в който възрастен мъж умира след жестоко нахапване от уличните животни.

 

Кметът обясни, че в неделя работят два екипа на общинското предприятие "Екоравновесие", един от които в квартал "Редута". Там бяха заловени пет кучета, някои от тях са кастрирани. Животните няма да бъдат върнати на мястото, на което са заловени, каза Фандъкова.

 

До една година очаквам да приберем минимум 4000 кучета в приюти, изградени с отворен тип, вследствие на промяната в наредбата, която се случи преди три месеца, коментира още тя пред журналисти.

 

Фандъкова обяви, че в общината се свиква оперативен щаб на специалистите, които работят по темата с бездомните кучета. Ще искам ускоряване на процедурата по изграждане на приюта за 1000 кучета, имаме готовност да започнем и процедурите за втория етап за още 1000 кучета, както и за проектирането на приют в "Кремиковци" за още 2000 кучета, каза кметът.

 

В понеделник в Столичната община ще има и среща с четири неправителствени организации, които са заявили желание да изграждат приюти или да участват в използването на приютите с

техни сили и средства. Това са "Четири лапи", "Animal Rescue Sofia" и две германски организации, едната от които вече е подала заявление за терен за изграждане на приют. Кметството ще ѝ предложи два терена на територията на града, от които трябва да избере един, който ще се предостави безвъзмездно. Целта е да се увеличи минимумът от 4000 кучета.

 

Работи се и по увеличаване на капацитета на приюта в Сеславци с още 50 кучета, което е възможно заради промяната в наредбата, отбеляза кметът. По думите ѝ се очаква отговор от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов още през тази седмица за внасянето на исканите от общината законодателни промени в парламента.

 

Това ще позволи чувствително намаляване на кучетата още през следващите месеца, надява се Фандъкова. по думите ѝ още пет столични района са пожелали да се включат в общинската програма за решаването на проблема с бездомните кучета на тяхна територия със собствен ресурс. Това са "Надежда", "Връбница", "Люлин", "Панчарево", "Банкя", "Средец".

 

Разпоредено е кастрации да се правят и в промишлените зони и строителните обекти, където се гледат кучета на открито, които дават поколения. Докато има и едно бездомно куче на улицата, рискът за сигурността, живота и здравето на хората съществува. Затова ще поискам съкращаване на сроковете и предварително изпълнение, така че обжалванията да не спират проекта за приюти, заяви Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?