Условия на Гагаузов оставяли апетитни зони извън НАТУРА 2000

Да отпадне абсурдното условие на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов в зоните по НАТУРА 2000 да не се включват територии, които имат приет общ или подробен устройствен план (ОУП, ПУП) към датата на обявяване на зоната, поискаха в четвъртък протестиращите пред Министерски съвет граждани. Според тях, поставеното по този начин изискване изключва на практика всички природни зони по Черноморието. 

Преди редовното заседание на правителството, протестиращите раздаваха на влизащите на заседанието министри Конституцията на България, в която са подчертани текстовете, които се нарушават от извършващото се строителство в защитените територии. Такова според екоорганизациите е строителството в района около Паничище и в Национален парк Рила, а също и инвестиционни намерения от типа на “Супер Боровец” и “Супер Перелик”. Протестиращите пред Министерски съвет поискаха от правителството да допуска единствено фирми с ясен произход на капитала, да се обявяват за крупни инвеститори у нас.

Протестът в столицата е провокиран от изключването на зоната “Рила буфер” от екомрежата НАТУРА 2000, заради проекта “Супер Боровец”.

Споделяне

Още от България