Условията в психиатриите в България – нечовешки и унизителни

Слабо подобрение в затворите, отчита европейската комисия срещу изтезанията

Условията в психиатриите в България – нечовешки и унизителни

Условията в българските психиатрии са нечовешки и унизителни, констатира доклад на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа, представен в петък.

Представителите на комитета, посетили домове за психично болни у нас, констатират тотална липса на чистота. Отбелязват и, че се налага горчивият извод, че хората там са забравени от държавата.

При посещение в психиатрията в Раднево пратениците са установили множество оплаквания от заплахи и физическо насилие над болните. Българските власти са призовани да предприемат мерки за запълване на недостига от служители в тази и подобни други институции в страната.

"Помещенията в посетените психиатрични болници - в Раднево и Севлиево, бяха частично разрушени, голи, без зачитане на личното пространство и право на личен живот", се казва в доклада.

Като най-плачевно е описано положението в заключените отделения, където повечето пациенти са били ограничени в достъпа си до чист въздух, а понякога дори не са можели да излизат навън седмици наред.

"От делегацията беше установено, че невъзможността за наемане на санитари в психиатричната болница в Раднево води до неприемливата практика да се наемат редица пациенти от мъжкото отделение, които да действат като санитари в болницата, включително да помагат на персонала да контролира и ограничава други пациенти", допълват наблюдателите.

Сред останалите посетени домове са били тези в Твърдица и Радовец и домове за хора с умствени увреждания в Батошево, Качулка и Твърдица. Единствено в дома в Батошево наблюдателите не са получили сведения за насилие над пациенти, като в Твърдица и Радовец дори имало данни, че психично болни са бити с пръчки.

"В контекста на констатациите комитетът е много загрижен да научи за смъртта на 30-годишен мъж в дома в Твърдица през септември 2017 г. При липса на аутопсия делегацията поиска от българските власти ефективно да разследват обстоятелствата около него и причините за тази смърт. Според българските власти на 13 декември 2017 г. Сливенската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за разследване на престъпление по чл. 124, ал. 1 от Наказателния кодекс", се казва още в доклада.

В центъра за задържане на чужденци в Любимец пратениците на комисията са получили оплаквания от неуважително отношение и са установили много лоши материални условия. Недостатъчен е бил достъпът до здравни грижи, липсвали са преводачи и подходяща храна, както и играчки и дрехи за децата там.

По отношение на условията в затворите, които от години са подложени на сериозни критики от Европа, в доклада на комисията е констатирано слабо подобрение, но с уточнението, че служителите в тези институции все още са недостатъчно.

В доклада се отчита подобрение на условията в местата за полицейско задържане, но се отбелязва и че оплакванията за физическо насилие там продължават. Допълва се, че не са били приложени препоръките за осигуряването на задържаните на достъп до адвокат и лекар.

В местата за изтърпяване на наказания се отчита подобрение по отношение на материалната обстановка, но се отбелязва липсата на чистота и наличието на паразити дори там, където обзавеждането е ново.

Корупцията е все така сериозен проблем и служителите в затворите остават в основата на внасяните незаконно предмети, пише в доклада. Допълва се, че жалбите за лошо отношение от страна на служителите към затворниците намаляват, но продължава насилието между лишените от свобода. Настоява се за осигуряването на необходимите здравни грижи за затворниците.

"Както се наблюдава при предишни посещения, служителите в затворите, изглежда, са основният източник на контрабанда, която влиза в затворите. Освен това делегацията отново получи твърденията, че някои служители са поискали плащания по въпроси като положителна оценка на поведението на затворниците и осигуряване на работно място", констатират европейските наблюдатели.

От комитета определят и като напълно неприемлива ситуацията в ареста в Сливен и в сградата в Софийския затвор, където са задържани чужденци. След посещението българските власти информирали, че е започнало обновяване на помещенията в Софийския затвор, което трябва да завърши през август тази година. А за ареста в Сливен имало обявена тръжна процедура за изграждане на нова сграда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?