Условията за "символичното"ни участие в "Южен поток" тънат в мъгла

Не сме близо до сключване на нов газов договор, а отстъпката на "Газпром" няма да свали цените на парното

Условията за "символичното"ни  участие в "Южен поток" тънат в мъгла

Условията, при които България се ангажира с подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток", остават неясни и след подписания преди ден протокол с "Газпром". Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обяви само, че страната ни ще участва с "абсолютно символично" финансиране в проекта, а преодоляването на тази пречка разчиства пътя България да одобри инвестиционното си решение до 15 ноември и да не бави "Южен поток". Това било постигнато в преговорите от април досега, а бавенето на България бе причина "Газпром" да не дава обещаната 11% отстъпка от цената на природния газ до края на 2012 г.

Тайните около "символичната сума"

В интервю за БНР във вторник Делян Добрев не пожела да разкрие колко символично ще е това участие, тъй като било конфиденциална клауза.

Той не засегна и не по-маловажния въпрос на каква цена става това – тоест, дали "Газпром" ще поеме финансирането на българския участък от газопровода за сметка на бъдещите постъпления от транзитни такси, какъвто вариант бе коментиран от руснаците през юни.

Не бе засегнат въпросът с размера на транзитните такси в сравнение със сегашните, които получава страната ни от действащите трансбалкански газопровод, както и дали "Южен поток" ще е рентабилен за България.

Министър Делян Добрев коментира във вторник пред БНР, че "най-голямото притеснение" на правителството било собственото участие на акционерите "Газпром" и държавния "Български енерегиен холдинг" (БЕХ) в съвместната компания за изграждане на тръбата на българска територия. Руската и българската страна имат по 50% участие, а в акционерното споразумение е записано, че ще осигурят собствени средства за финансиране на проекта в размер на 30 процента.

"Но предварителните разчети показват, че този проект ще струва повече от 3 милиарда и половина евро, което означава, че нашият собствен принос, средствата, които ние трябва да дадем, са повече от 1 милиард лева. Това бе нашето основно притеснение. Договорихме се, че проектът ще бъде финансиран на проектен принцип с проектно финансиране, което означава, че тези собствени средства, които са необходимост, са сведени до абсолютния минимум, сумата е символична", заяви Делян Добрев.

Той обаче не можел да назове колко е сумата, "тъй като сме подписали протокол за конфиденциалност, а такива разговори "Газпром" води и с останалите държави. Ако аз споделя с всички тази информация, това би навредило на техните преговорни позиции. Така че не мога да ви кажа точната сума, но тя е абсолютно символична."

Не сме близо до сключване на нов газов договор

Министърът потвърди, че с подписан протокол с "Газпром" правителството се е ангажирало да вземе окончателно инвестиционно решение за "Южен поток"до 15 ноември. С друг подписан документ пък "Газпром" се ангажира до 15 ноември най-късно да приключат преговорите за цената и параметрите по новите дългосрочни договори за доставка на руски газ в България, които да влязат в сила от 1 януари.

"Защото в последните повече от година преговаряме по тази тема, но все още не сме близо до сключване на такъв договор", коментира Делян Добрев.

При подписването на протоколите зам.-директорът на "Газпром" Александър Медведев заяви, че "не случайно ние подписваме документите по тези два въпроса едновременно (“Южен поток” и газовите доставки), въпреки, че те са независими една от друга."

Според предишни изявления "Газпром" иска да включи част от бъдещите си доставки за България през "Южен поток", който, ако се следва сегашния план за работа, трябва да влезе в експлоатация през декември 2015 г .

Обвързващата отстъпка вече е факт

Най-тиражираният от българските медии резултат от визитата на зам.-шефа на "Газпром" е дадената с пет месеца закъснение 11-процентова отстъпка на цената на газа за България от 1 април до края на годината.

Тази отстъпка бе обещана в края на март, но стана факт в края на август, защото се обвързваше с напредък по проекта "Южен поток". "Ние нямахме готовност в април месец да подпишем такъв обвързващ документ за "Южен поток", защото имахме отворени въпроси, неща, които все още не бяхме изяснили", поясни Добрев.

Заветната дата 15 ноември

Запитан има ли натиск от Русия и какво ще стане, ако до 15 ноември България не вземе окончателно инвестиционно решение по проекта, енергийният министър отговори крайно уклончиво: "По отношение на "Южен поток" за тях е много важно ние да вземем своето решение до 15 ноември, защото от 1 декември най-вероятно ще започне строителството на морската част, частта, която е в Черно море. И ако ние не сме взели окончателно инвестиционно решение дотогава, това ще означава, че те ще имат една тръба, която опира в България."

Стартът на строителството на "Южен поток" през декември 2012 г. вместо през 2013 г. бе разпоредено от Владимир Путин с цел да се изпревари влизането в сила на Третия енергиен пакет на ЕС, който цели да наложи антимонополни правила, изискващи разделяне на производството и продажбата на газ от неговото транспортиране и съхранение. Това означава вертикално интегриран монополист като "Газпром" да не може да притежава контролен дял в газопроводите и хранилищата на газ, намиращи се на територията на ЕС.

Русия ще настоява, че датата, на която "Южен поток" е стъпил на територията на ЕС (дори да е само в България), е по-ранна от влизането в сила на европейското законодателство през март 2013 г. и поради тази причина остава извън неговата юрисдикция.

Засега българското правителство избягва да коментира този въпрос.

Газпромовската отстъпка няма да свали цените на парното

След като отстъпката в цената газа до края на годината вече е факт, "всички платени суми от "Булгаргаз" за периода от април досега ще бъдат намалени съответно със средна отстъпка 11.1 процента, както и сумите оттук до края на годината със същия процент", каза министър Делян Добрев.

Той и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче не смятат, че това ще доведе до по-ниски цени на парното.

"Това ще го каже регулаторът. Аз не бих искал да правя прогнози, за да не повлияя на неговото решение. Но това, което според мен е сигурно, че най-малкото няма да се увеличи цената нито на газа, нито на парното. Конкретните проценти трябва да ги изчисли и да ги каже регулаторът, въпреки че виждаме в последните месеци скок на горивата, скок на долара. Знаете, че това са двете компоненти, които определят цената на газа. А според мен с постигнатите договорености такова увеличение в цената на газа няма да има", заяви Делян Добрев.

Моята прогноза е, че няма да се променят цените за парното, освен ако няма намаляване на природния газ, заяви преди това и Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В зимния период не се очакват увеличения, по-скоро стабилизиране при цените на газа, допълни той.

Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов информира през юни, че това не било отстъпка в класическия ѝ смисъл, а механизъм за намаляване на разходите на "Булгаргаз", от който българската държавна компания ще спести около 120 млн. долара.

Семерджиев коментира във вторник, че "Булгаргаз" има натрупан съществен недовзет приход, възлизащ на не по-малко от 150 млн. лева, както и че ДКЕВР очаква заявление за цените, по които дружеството смята да продава газ на потребителите си.

Всички се надяваме, че намаленията по договорите за доставка ще намалят недовзет приход, който е използван в полза на всички потребители, каза шефът на ДКЕВР.

Той отбеляза, че нито един индустриален потребител не се е отказал от природния газ, а тъкмо обратното – всички се стремят да заменят течните горива, нафтата, с природен газ, тъй като икономическата ефективност от използването на природния газ е много по-голяма от течните горива.

По думите му цените на природния газ и топлинната енергия няма да се повишават през четвъртото тримесечие.

"Моята прогноза е, че няма да се променят цените или евентуално ако има поевтиняване на природния газ, естествено, че веднага ще намалим цените на парното. Но ние вече ги намалихме от 1 юли и то не заради газа, а заради намаляване на специфичните разходи на топлофикационните дружества", каза Семерджиев.

"Ние, като регулатор, регулираме цените на вътрешния пазар, всички договори за доставка са външни договори и те се приемат такива, каквито са. Това, което ние правим, е оптимизация", заяви още Семерджиев. Не си спомням нито един случай, в който да сме повишавали цена, предложена от дружество, винаги сме намалявали, напомни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес