Условна присъда за депутата Владимир Кузов

Условна присъда за депутата Владимир Кузов
Независимият депутат Владимир Кузов се размина със затвора и получи условна присъда за педофилство. Това постанови Върховният касационен съд, чийто мотиви бяха обявени в сряда. Присъдата е окончателна и ще бъде прочетена в пленарната зала.

Кузов бе обвинен за хомосексуални действия с малолетния Николай Кирилов в периода 15 юни-15 септември 2001 г., когато момчето е било на 13 години. През 2007 г. Софийският градски съд определи наказание от 3 години лишаване от свобода, обществено порицание и отстраняване от работа за Кузов. Няколко месеца по-късно Софийският апелативен съд потвърди тази присъда. Върховният касационен съд обаче реши да отмени ефективната присъда с условно наказание за срок от пет години.

По време на целия процес народният представител не се признаваше за виновен и твърдеше, че по делото, което се гледаше при закрити врата, са били допуснати редица нарушения.

Върховните съдии Юрий Кръстев и Татяна Кънчева под председателството на Славка Стоянова са решили, че ефективното изтърпяване на присъдата е "явно несправедливо". ВКС не възприема доводите на градския съд, че поправителния и превантивния ефект на присъдата не могат да се постигнат с условна присъда.

ВКС посочва, че апелативният съд е подкрепил горния извод на градския като е преценил в ущърб на Кузов процесуалното му поведение - т.е липсата на самопризнание. "Позицията на подсъдимото лице към възведеното му обвинение и отричането на авторството е негово право, гарантирано от разпоредбата на чл.55 НПК и никога не може да се отчита в негова вреда", мотивират се съдиите от ВКС

Според тях доводите, че действията на депутата са оказали трайно влияние върху психиката на Николай Кирилов (данни за такова не са констатирани от експертите), както и че имало голяма вероятност Кузов да продължи да извършва подобен род деяния с малолетни лица, почиват изцяло на предположения.

ВКС изтъква, че при решаване на въпроса за постановяване на условна присъда, съдът трябва да се ръководи от "личните качества на дееца и въз основа на тях да прецени дали неговото поправяне и превъзпитание е постижимо“ с условното наказание.

В случая - продължават да се обосновават съдиите - начинът на извършване на престъплението не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия Кузов. Липсват и данни хомосексуалните действия да са се отразили негативно върху физическото и психическо здраве на пострадалото лице, нито върху сексуалната му пълноценност.

Кузов има и положителни характеристични данни - чисто съдебно минало, с висока степен на образование, трудово и социално ангажиран. "Тези обстоятелства и изминалия сравнително дълъг период от време след деянията, през който подсъдимият няма други противообществени прояви, дават основание за извод, че целите на наказанието и преди всичко поправянето и превъзпитанието му могат да бъдат постигнати и без ефективното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода", пише в решението на съда.

Магистратите смятат, че самият съдебен процес е повлиял на Кузов да преосмисли поведението си и не се налага той да бъде изолиран от обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?