Условна присъда за източване на 4.5 млн. лв. ДДС

Собственик на фирма е осъден 10 години след извършване на престъплението

Условна присъда за източване на 4.5 млн. лв. ДДС

Варненският окръжен съд даде условна присъда на собственик на фирма, който срещу обещанието за заплата от 300 лв. се съгласил да бъде регистрирана фирма на негово има. После пак от негово име и без знаението му през тази фирма били източени 4.5 млн. лв. ДДС. Всичко това се е случило преди повече от 10 години.

Делото беше внесено в съда в края на ноември 2017 г., малко преди да изтече давностния срок, а в понеделник беше прочетена присъдата. Тя не е окончателна и може да се обжалва.

"Съдът е признал за виновен Николай Н. - собственик и управител на фирма "ПХГ Динамик" ЕООД в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери", се казва в съобщението на Варненския окръжен съд.

"Осъденият е потвърдил неистина в подадените пред Националната агенция по приходите (НАП) декларации и е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева", е посочено в съобщението на съда.

Защитата на 34-годишния собственик на фирмата е поискала наказание близко до минималното, защото подсъдимият не е бил инициатор на престъплението. Обвинението е настоявало за 4 години ефективна присъда.

Обвиняемият Николай Николов се е признал за виновен пред съда и е приел фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. Отказал е да се събират доказателства в съдебната фаза.

По тази причина присъдата му е била намалена с една трета. Определеното наказание е "лишаване от свобода" за срок от 2 години и 8 месеца, като съдът е отложил изпълнението му с 5-годишен изпитателен срок, се казва в съобщението на Варненския окръжен съд.

Николай Николов трябва да плати на държавата укритите данъци в размер на 4.5 млн. лв. заедно със законната лихва от датата на довършване на деянието – 14 ноември 2007 г.

Престъплението, за което е осъден Николай Николов, е извършено в периода от 14 май до 14 ноември 2007 г. Обвинителният акт е внесен в Окръжен съд Варна на 28 ноември 2017 г.

Според обвинението в началото на 2007 год. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. По това време Николай е бил на 23 години и се подлъгал.

Част от търговската дейност на дружеството била имитирана чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова експертиза, в повечето случаи подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

С днешна дата компанията "ПХГ Динамик" ЕООД е заличена от Търговския регистър. Националната агенция за приходите е претендирала за близо 9.5 млн. лв. източено ДДС, става ясно от публикуваните документи. Компанията най-вероятно е била създадена с цел за източване на ДДС, т. нар. кухи фирми, защото не е развивала търговска дейност и не е имала активи.

След установяване на измамата с точенето на ДДС, данъчните са поискали компанията да бъде обявена в несъстоятелност. Варненският окръжен съд я обявява в неплатежоспосочност с начална дата ог 13 септември 2008 г.

След започване на разследването по случая през 2014 г. компанията "ПХГ Динамик" е прехвърлена на Митко Добрев със задна дата, считано от 29 октомври 2007 г., става ясно още от публикуваните документи в Търговския регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес