Условна присъда замени затвора за собственичката на кучета убили дете

Разградският окръжен съд замени с условна ефективната присъда за собственичката на кучетата убили шестгодишно момиче през октомври 2009 г.

Елена Банкова от село Сушево в средата на май 2010 г. бе осъдена на една година затвор за това, че четири от отглежданите от нея общо 20 кучета нападнаха на улицата в Сушево невръстната Кристияна Кирилова, която отивала до магазина да си купи нещо сладко. Детето бе нахапано до смърт от животните и почина на път за болницата в Кубрат.

Сега на Банкова се налага едногодишна условна присъда със срок на отлагане 3 години, като решението не подлежи на обжалване.

Пред първата съдебна инстанция Банкова не се призна за виновна. Обявената тогава присъда не удовлетвори нито една от страните по делото и бе обжалвана.

Адвокатът на подсъдимата пледира невинна, прокуратурата настоя за 3 години затвор - максималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост чрез бездействие по отношение на вземане на мерки кучетата да не представляват опасност за хората.

Защитата на пострадалото семейство също настоя за по-голяма санкция, а и по-голяма кръвнина. Магистратите присъдиха 20 000 лева за майката и по 3000 лева за четирите братчета и сестричета на Кристияна, гражданският иск бе общо за 400 000 лева.

Втората инстанция - Разградският окръжен съд, отхвърли като неоснователни исковете за финансово обезщетение от страна на останалите деца на майката Марияна Кирилова, но увеличи нейната кръвнина на 30 000 лева. Решението не подлежи на обжалване.

По разпореждане и на двете съдебни инстанции четирите животни остават за отглеждане в приютите в Русе и Добрич, където бяха настанени след инцидента.

Споделяне

Още по темата

Още от България