Условни присъди по сирийска оръжейна сделка на "Терем"

Военно апелативният съд постанови условни присъди за трима от обвинените за оръжейна сделка за Сирия. Иван Грозев, Стоян Найденов и Валентин Тахчиев бяха обвинени за извършване на външнотърговски сделки със стоки с възможна двойна употреба в периода от 16 май 2001 до 11 март 2002 г. По това време Тахчиев е бил директор на клона на ТЕРЕМ в Търговище, Найденов - шеф на фирмата посредник "Полдис", а Грозев - командир на поделението в град Борово.

Според обвинението те са изнесли за Сирия 50 двигателя и 50 скоростни кутии за танкове Т-55 АМБ. Възможно е било частите да са предназначени за реекспорт в Ирак.

В сряда Грозев беше осъден на 8 месеца условно, с 3 годишен изпитателен срок, Стоян Найденов - на 3 години условно с 5 годишен изпитателен срок, а Валентин Тахчиев на 2 години условно, с 4 годишен изпитателен срок. На 28 май 2003 година Варненският военен окръжен съд осъди условно на по четири месеца Валентин Тахчиев и Стоян Найденов, а подп. Иван Грозев беше оправдан по всички обвинения.

Двама от обвиняемите - Стоян Найденов и Валентин Тахчиев бяха замесени и в друга оръжейна сделка, скандалът около която избухна само 10 дни преди Срещата на върха в Прага на 21 ноември 2002 г., където ни бе отправена официална покана за членство в НАТО. В този случай ставаше дума за износ на 150 комплекта редуктори на стойност 1 100 000 долара. Сред обвиняемите по това дело е и бившият изпълнителен директор на ТЕРЕМ ЕАД Владо Владов.

Скандалът стана причина зам.-министрите на отбраната Мехмед Джафер и Георги Пасков да напуснат постовете си. Двамата поеха политическата отговорност заради нелегалния износ на стоки с възможна двойна употреба за ембаргова държава. Джафер, който оглавяваше Надзорния съвет на ТЕРЕМ, бе освободен по решение на кабинета, а изпълнителният директор на дружеството Владо Владов бе уволнен и даден на прокуратурата.

Споделяне

Още от България