Условни присъди за подсъдимите заради пожара във влака София-Кардам

Тримата служители на БДЖ, заедно с дружеството, трябва да платят 1.9 млн. лв. обезщетения

Условни присъди за подсъдимите заради пожара във влака София-Кардам

Условни присъди за тримата подсъдими по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през 2008 година загинаха девет души, постанови Апелативният съд във Велико Търново.

Съдът отмени оневинителната присъда на бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов и го призна за виновен, като му наложи 1 година и шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен период.

Присъдата на шафнерът на влака Георги Георгиев беше намалена от 12 на 3 години с 4-годишен изпитателен период.

Присъдата на началника на влака Иванка Костадинова беше намалена от осем на 2 години и половина, също с четиригодишен изпитателен срок.

Тримата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД ще трябва да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетение на 19-те близки на загиналите във влака жертви, както и разноските по делото. Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд (ВКС).

Пред БТА част от близките на загиналите заявяват, че са недоволни от условните присъди и ще обжалват решението на апелативния съд.

Шафнерът на влака Георги Георгиев пък заяви, че ще иска пълно оневиняване и вероятно също ще обжалва постановената присъда.

По-рано прокуратурата и частните обвинители поискаха максимални наказания от 15 години затвор за шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова.  Според прокуратурата вината на двамата е доказана, защото те не са изпълнили наредбите на БДЖ да евакуират всички пътници от вагона и това е довело до смъртта на 9 души.

Обвинителите поискаха и 6 години затвор за третия подсъдим - Георги Иванов. Причината е, че заради негова заповед вратите на спалните вагони са били двойно заключени, което е попречило на хората да излязат.

Защитата на подсъдимите се опита да отложи процеса като поиска да се насрочи нова експертиза и нови разпити на свидетели. Съдът обаче реши, че събраните доказателства са достатъчни и отхвърли искането. Така пледоариите по процеса приключиха в четвъртък, а днес бе произнесена и присъдата.

Пожарът във влака София-Кардам, при който загинаха 9 души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 г. недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред жертвите на инцидента беше и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН проф. Рашо Рашев.

Това е второто разглеждане на делото от Апелативния съд във Велико Търново. Преди години друг съдебен състав осъди шафнера Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова съответно на 8.5 години и 5 години затвор. Тогава апелативните съдии намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд.

Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания – 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова. Третият подсъдим - Георги Иванов, беше оправдан.

На 14 септември 2011 г. Върховният касационен съд обаче отмени решението на Апелативния съд във Велико Търново като незаконосъобразно и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Споделяне

Още по темата

Още от България