Усложниха се спасителните операции за кораба “Катя Зет”

Обстановката около заседналия български кораб “Катя Зет” се е усложнила тази сутрин, съобщиха в четвъртък от фирмата мениджър “Варна Шипинг енд Трейдинг”. Корабът заседна на 28 януари до пристанище “Приморск” в Азовско море. Екипажът на кораба е от 14 българи и 4 украинци.

Промяната в посоката на ледохода е довела до струпване на огромни маси лед, чиято височина е по-висока от бордовете на кораба, уточняват от "Варна Шипинг енд Трейдинг". Някои от парчетата лед са с дебелина над метър, тежат един тон и създават опасност за пробив на борда на кораба.

Българският плавателен съд е подложен на силен натиск от заобикалящото го ледено поле и на удари в корпуса. Операцията по спасяването на българския кораб започна на 31 януари, но до момента действията за изтегляне на плавателния съд до пристанището са неуспешни.    

От "Варна Шипинг енд Трейдинг" потвърждават, че ще изплатят договорените почасови ставки на украинските съдове - ледоразбивачът "Капитан Белоусов" и буксиращият кораб "Портовик", които участват в спасителните дейности.

Споделяне

Още от България