Услугите на проститутки и сводници ползвани от партии по избори

Услугите на проститутки и сводници ползвани от партии по избори

По време на избори за централна или местна власт проститутки и сводници са изпълнявали задачи на улицата, поставени от политически партии. Това заяви във вторник прокурорът от ВКП Васил Миков на конференция, посветена на проституцията и сексуалната експлоатация, организирана от фондация "Риск Монитор".

Този пример за връзка между политическите партии и организираната проституция прокурорът е имал възможност да види от доказателствата по разследването на варненските общински съветници Веселин и Христо Данови.

Преди обвинителят да даде този пример, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в последните 20 г. ситуацията в България е позволила създаването на корупционна среда, която е поставила в зависимост от платени сексуални услуги редица политици, полицаи и прокурори.

Министърът посочи, че страната ни е на трето място в Европа по трафик на момичета за сексуална експлоатация. Пред България са само Румъния и Украйна. Цветанов каза още, че каналите за трафик на хора се използват и за контрабанда на оръжие и наркотици.

По думите му в Европа има 270 хиляди жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, а по данни на ООН в света жертвите скачат на 7-8 млн. души, които носят печалба 3-4 млрд. евро.

Данните на МВР към октомври тази година показват, че в страната с проституция се занимават 1326 лица. Най-много регистрирани в полицията проститутки имало в Бургас – 152. Следват Варна и Пловдив - с по 146 жрици. Столицата остава извън "призовата тройка" със сто тридесет и шест проститутки. Перничани се оказват най-ощетени откъм този тип услуги, тъй като за целия миньорски град проститутките били само две.

Самият Цветанов обаче заяви, че данните не са точни. "Разбира се, това са извадки, което не кореспондира с реалностите, а това са документирани, които се занимават с определен вид дейност. Знаете, че доказването на подобни проститутки и обхващането на техните сводници е един доста сложен процес. Това, което мога да кажа, е, че работим доста активно", обясни той.

Според емпиричното изследване на "Риск Монитор" само в един столичен район има над 900 проститутки и 30 клубове, в които се извършват сексуални услуги.

Оказва се, че Северна България бълва най-голям брой проститутки. В София например 40 процента от предоставящите сексуални услуги лица са именно от северната част на страната. Една трета от тях са си от столицата, а 20 на сто са от южните райони.

Според изследването пазарът на проституцията в София е разпределен между четири основни вериги, които контролират значителна част от целия "сектор".

Повечето от тези вериги поддържат и силови структури, които издирват проституиращите самостоятелно и ги поставят под свой контрол.

Само един от играчите бил специализиран в луксозните клубове и в предлагането на елитни услуги.

И четирите вериги поддържат свои клубове в централната част на столицата, като четвъртият имал и имоти в елитни квартали в полите на Витоша. Проституиращите от високата класа, които не са толкова известни, в някои от луксозните имения се предлагат на цени от 300 лв. на час. Цените през сводници обикновено достигат до 600-1000 лв. за цяла нощ в зависимост от момичето.

Проучването на фондацията показва, че има шест вида проституция – пътна, градска, курортна, погранична, интернет и аматьорска.

Нагласите на българите за проституцията и за трафика на хора показват, че 47% са против легализацията на проституцията. Едва 35% от тях са на мнение, че е правилно тя да се регламентирана със закон.

41% са на мнение, че най-честата причина за проституцията е бедността, а едва 8.3% са посочили насилственото принуждаване от друг човек.

Според най-голямата част от интервюираните - 39%, клиентите трябва да носят наказателна отговорност само в случаите, когато използват услугите на непълнолетни или на жертви на сексуална експлоатация. 27 на сто пък искат клиентите да носят наказателна отговорност във всички случаи.

Споделяне

Още от България