"Успешен“ ВиК европроект потопи Русе

Така изглеждаше във вторник привечер един от централните булеварди на Русе, сн. БГНЕС

Отчетен като приключил успешно европейски ВиК-проект се оказа виновник за наводнението на Русе след изсипалия се проливен дъжд във в вторник. Това стана ясно от официално съобщение на община Русе по повод пороя в града, при който са паднали 46 л/кв.м.

 

"Наводненията в ниските части на града не са провокирани от непочистени отводнителни шахти, а от недовършения колектор в кв. "Чародейка“ в Русе, който беше част от интегрирания воден проект на града“, пише в съобщението на общината.

 

Водният проект на Русе беше финансиран по предприсъединителната програма ИСПА, като в края на 2010 г. изпълнението му беше отчетено като "успешно приключило“ от Министерството на регионалното развитие.

 

Водният проект на Русе беше на стойност 46.8 млн. евро, като 35.1 млн. евро от тях бяха безвъзмездна европейска помощ, 8.6 млн. евро - заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, и 3.1 млн. евро - от държавния бюджет.

 

Със средствата беше отчетено, че е построена модерна пречиствателна станция за отпадни води, магистрален водопровод, ремонт и изграждане на нова водопроводна и канализационна мрежа. В проекта беше включено и доизграждането на колектор "Чародейка“ и въвеждането му в експлоатация. Очевидно това не е направено, стана ясно след изсипалия се дъжд и градушка във вторник.

 

"Без това съоръжение водите в двата русенски квартала "Дружба“ и "Чародейка“ се стичат към централната част на града“, посочват от общината. Изпълнител на водния проект беше "Строително-предприемаческия холдинг“.

 

От общината признават, че падналите от силния вятър дървета и клони допълнително са затруднили отводняването на улиците.

 

Работата по отводняване на отсечката по бул. "Тутракан“ в района на Свободна зона в Русе продължава.

 

Във вторник вечерта в Русе са се изсипали 46 л/кв.м дъжд. Продължилата близо час и половина стихия предизвика наводнения в ниските централни части на града. Силният вятър със скорост от 100км/ч е изкоренил дървета и е изпотрошил клони в различни части на града.

 

Пострадали хора няма. Има постъпили два-три сигнала за повредени автомобили от паднали върху тях клони. Бурният вятър е изкъртили и ламарини от покривните конструкции на сгради по ул. "Александровска“ и ул. "Независимост“. Екипи разчистват падналите дървета и клони.

Споделяне

Още от Бизнес