Успешни тестове на разработвания с българско участие електромобил "Волното пате"

Успешни тестове на разработвания с българско участие електромобил "Волното пате"

В Русе е завършило официалното тестване в реални условия на европейския електромобил "Free Duck" (Волното пате), който е разработен с участие на Русенския университет по европейския проект "Алтернативни пощенски екологични автомобили". Това съобщиха в Русе представители на централното управление на "Български пощи" и членове на научния колектив по проекта, цитирани от БТА.

Тестването е било от 20 април до 31 май. Среднодневно в градски условия в Русе са преминавани с "Волното пате" по 32 километра. Има само положителни данни от експеримента, каза директорът на териториалната дирекция "Български пощи" в Русе Стефан Божков.

Месечните разходи с този автомобил са били 19-20 лева за електроенергия, а при ползване на обикновена бензинова лека кола - 110 лева.

"Волното пате" е разработен със сътрудничеството между пощите на Италия, Унгария и Белгия, Асоциацията на пощенските оператори в Европа, кметството на град Перуджа - Италия, италианският производител "Дукати Енергия", Научно-изследователския център на Университета в г. Перуджа и Русенския университет. Координатор на проекта са Пощи-Италия, а от българска страна - катедра "Транспорт" към Русенския университет.

Целта на технологичната разработка е да се създаде пощенско транспортно средство за градски условия с подобрена енергийна ефективност и чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха, като се заменят традиционните бензинови, дизелови и други двигатели с електрически и хибриден.

"Патето" може да носи 200 кг. товар, като капацитетът на коша, в който ще се поставят пощенските пратки, е 200 литра. Захранването е от 8 акумулаторни батерии по 12 волта, които му осигурявят 50 км. автономно движение. Максималната скорост, която може да развие, е 45 км/час. Цената му е 4500 евро.

Споделяне

Още от Бизнес