Уставът на Стоян Ганев проваля царя за изборите

Отказът на Софийски градски съд да регистрира НД "Симеон Втори" беше изненадващо, но не и неочаквано.

Още преди да бъдат внесени документите за регистрация се прокрадваха големи страхове и съмнения, че процедурата стартира много късно, че уставът е доста спорен от юридическа гледна точка. В пресата се появиха серия от публикации с еднотипно "предупреждение" - че издънката може да дойде именно от "пишман" съветници, които не са в състояние да се справят компетентно и в срок с голямото предизвикателство- участието на Симеон Кобургготски в изборите.

Както стана известно от изявления и намеци в средите около Симеон Втори, Стоян Ганев е човекът, ангажиран директно с устава и документите по регистрацията на новоучреденото движение. "Бащата" на царския устав, обаче, така и не се появи в "светлината на прожекторите". Преките отговорници, както обича да се изразява Симеон, за юридическото оформление на документите по регистрацията на НД "Симеон Втори" по закона за политическите партии, бяха секретарят на движението Пламен Панайотов и адвокатът Тодор Божинов.

Макар че кавгите в царското обкръжение все още остават надеждно скрити зад портите на резиденция "Врана", част от тях вече изплуваха на повърхността. Така или иначе "пазарджишката група" , представлявана от главния ръководител на НДСІІ Николай Маринов и Стоян Ганев, се ползват с най - сериозния властови ресурс в движението. Те имат думата и по кадровия подбор, и по цялостната политика на НДСІІ.

В станалото вече историческо обръщение от 6 април т.г. Симеон Кобургготски заяви, че ще покани в оглавяваното от него движение хора компетентни и професионалисти, хора с висок морал.

Може би това намерение щеше да се докаже най-добре, ако още с първите си ходове и с екипа си Симеон беше показал какви хора има пред вид. А именно - кадърни юристи, политически съветници и експерти, които поне една регистрация да направят като хората.

Без съмнение кампанията в защита на провалилото се царско войнство, а и на самия Симеон, който в крайна сметка е отговорен за решенията си, ще наблегне на "политическия натиск", който е бил оказан на съда, за да спре Симеон Втори. На самия Симеон не му е " в натурата" да се изказва категорично, но това без съмнение ще бъде направено от услужлив канон от малки царедворски партии, застинали в очакване някой ден окото на Негово величество да се отвърне от Стоян Ганев и компания и да огрее тях. БСП вече даде тон за тази песен /интервю с говорителя на БСП Младен Червеняков/.

Да не забравяме, че ако съдът беше попретупал делото и пуснал Симеон, следващият "легален" ход трябваше да бъде извънредно издание на Държавен вестник специално за партията на Симеон Втори.

Дори и при най - добронамерено тълкуване на царските намерения, налага се съмнението, че или откровено се провокират валидните за всички български политически сили правила, регламенти и процедури, или просто от самото начало Симеон е имал пред вид нещо друго.

Човекът зад царя
в."Капитал", 21 април 2001 г.

Споделяне

Още от България