Устойчива на лекарства малария се разпространява в Югоизточна Азия

Устойчива на лекарства малария се разпространява в Югоизточна Азия

Щам на малария, устойчив на две ключови лекарства, се разпространява светкавично от Камбоджа към Виетнам, Лаос и Северен Тайланд с "ужасяващата перспектива“ да достигне Африка, предупредиха учени, цитирани от Ройтерс.

Те са проследили разпространението на резистентната на лекарства малария и така са открили, че щамът, известен като KEL1/PLA1, се е развил и с помощта на нови генни мутации е станал още по-устойчив на лечение.

"Открихме, че се е разпространил агресивно, заменяйки местните маларийни паразити, превръщайки се в доминиращ щам във Виетнам, Лаос и Североизточен Тайланд“, заяви Роберто Амато, който работи в екип с британски и тайландски учени.

Все по-голям е рискът новият щам да застраши Субсахарска Африка, където са най-честите случаи на малария, основно сред бебета и деца.

"Този изключително устойчив щам е способен да нахлуе в нови територии и да се сдобие с нови генетични свойства, създавайки ужасяващата перспектива да се разпространи в Африка“, отбелязва Оливо Миото от Оксфордския университет. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?