Устройство открива изгубени вещи чрез телефона

Устройство открива изгубени вещи чрез телефона

Джаджа за проследяване на изгубени вещи чрез мобилно приложение на телефона изобретиха двама български предприемачи и устройството ще се продава в магазини за чанти. Иновацията на младите предприемачи Любомир Янчев и Недялко Недялков беше представена в петък в "Деня на предприемача“, провел се в София.

Разработката на изобретението и на модела за продажбата му става с помощта на Офис за технологичен трансфер "Иновативен капитал“, създаден преди две години по Оперативна програма "Конкурентоспособност" в помощ на изобретатели, учени и малки и средни предприятия.

Устройството Baggi се прикрепя към личните вещи – портфейл или чанта например, а чрез мобилно приложение телефонът ги разпознава и сигнализира, когато бъдат забравени или изгубени. По този начин може да бъде предотвратена и кражба на ценни предмети.

Собственикът може да определя зони за "засичане“ за загубените вещи в радиус от 10 до 60 метра, като при излизането на предмета извън този радиус, телефонът подава сигнал. В случай, че човек не си спомня къде е оставил дадена вещ, може на карта да провери къде за последно се е намирала тя. Ако пък телефонът бъде изгубен, е достатъчно да бъде натиснат бутон върху устройството и апаратът сигнализира, независимо дали е с намалена сила на звука, с изключен звук и т.н. Батерията на устройството издържа около 1 година, а приложението е разработено и за iOS, и за Android.

"Иновативен капитал“ консултира и други иновативни проекти, които също бяха представени пред инвеститори и предприемачи. Сред тях е система за събиране на данни за моторни спортове, разработена от компанията "Диагностични системи и технологии“ (ДСТ). Електронни устройства събират информация от датчици, инсталирани върху състезателния автомобил и подават информация за поведението му на състезателния отбор. Тази информация позволява на механиците да направят нужните настройки, за да се извлече максималното от автомобила, а пилотът да прецени как оптимално да мине през отсечките в едно състезание. ДСТ внедрява cloud платформа в продукта си, която ще позволява следене на измерванията в реално време от всички членове на екипа и достъп до резултатите през мобилно устройство. Компанията вече е установила партньорство с „Дунев Рейсинг“ за разработването на система за събиране на данни за моторните спортове.

Компанията "КЕИТ“ ООД пък представи технология за шифриране и маркиране с широк спектър от приложения, сред които маркиране на моторни превозни средства срещу кражба, защита на банкноти, паспорти, документи и ценни книжа срещу фалшификация, защита на стоки срещу фалшификация, маркиране на машини и машинни части и др. Вече са организирани срещи с потенциални партньори и клиенти на изобретението.

Беше представена и игровизирана уеб платформа за повишаване на ангажираността на служителите, базирана на предизвикателства - Deed (www.ideedit.com). Тя позволява на компаниите да провеждат дейности, целящи подобряване на екипната и междуекипната комуникация, включване на екипа в решенията на компанията, получаването на постоянна обратна връзка между служители и мениджмънт с оптимални ресурси. Към настоящия момент към платформата имат интерес и бизнеси, и организации в сферата на образованието.

25 носители на иновативни идеи с висок потенциал за успех вече използват услугите на Офис за технологичен трансфер "Иновативен капитал“. Офисът организира за своите клиенти работни и индивидуални срещи, и мероприятия за представяне на иновативни разработки пред представители на бизнеса и технологични оценители. Тези мероприятия имат характер на форуми за осъществяване на връзка между бизнеса и носителите на иновативни идеи, подкрепяни от екипа на Офиса за технологичен трансфер.

Всеки автор на иновативна бизнес идея може да се регистрира в онлайн платформата на "Иновативен капитал“ , да предостави информация за своя проект и да се възползва от услугите, предлагани от Офиса за технологичен трансфер.

Споделяне

Още от Бизнес