Устройство вади от кома хора с тежки мозъчни травми

Човек, прекарал 6 години в дълбока кома, вече може да се храни, да гледа телевизия и да води разговори със семейството си благодарение на нов тип устройство, имплантирано в неговия мозък, съобщи Ройтерс. Според екипът от нервохирурзи, който е изобретил т.нар. мозъчен пейсмейкър, той може кардинално да промени начина, по който са лекувани пациенти с такива травми.

38-годишен мъж е първият, който е подложен на дълбокомозъчна стимулация, извършена с пейсмейкър и два електрода, които изпращат импулси към дела от мозъка, който контролира основното състояние на човешкия орган – съзнателността.

Събуждането на пациента дава надежди на науката, че хора с тежки увреждания, които има много малък шанс за възстановяване и са почти напълно неспособни да реагират на външни дразнения, могат да бъдат върнати към живота.

“Тази група от пациенти е наистина в много случаи отписана”, заяви директорът на клиниката в Кливланд за неврологично лечение д-р Али Резаи. При интервенцията те са използвали устройство, произведено от компанията “Медтроник”. Също както и сърдечният пейсмейкър, и този апарат се имплантира под кожата на гръдния кош, но електродите му имат за цел да изпращат импулси към дълбоки нервни центрове в централния мозък.

Според изследователите импулсите най-вероятно предизвикват “събуждане” на мозъчните центрове, които все още са способни да функционират.

Преди да получи травма, мъжът, който първи е бил подложен на този тип операция, е обичал да рисува, събирал е комикси и фентъзи филми със супергерои. Той е бил нападнат и пребит с цел обир през 1999 година. “Неговият череп бе напълно размазан и той бе оставен на улица да умре”, обясни неговата майка по телефона.

Той е прекарал пет години в дома с грижите на медицинска сестра, можел е да произнася думите “да” и “не”, но е бил напълно неспособен да води разговори или да говори сам. Неговите родители са се съгласили да го подложат на експерименталното лечение през август 2005 година. След операцията лекарите са установили видимо подобрение на състоянието му.

Той е можел да проследява посоките, откъдето му се говори. В момента може да пие сам от чаша, да отговаря, използва 16 думи в речника си и може да гледа филми.

Освен това пациентът може да играе карти със своята майка и да прави кратки разходки извън дома. “Все още има много какво да се иска, но предвид първоначалното му състояние, се забелязва драматичен прогрес”, обяснява д-р Резаи.

Очаква се други 12 души да се присъединят към медицинска програма. Само в САЩ пациентите в подобно състояние са между 100 и 300 000 души. “Съдейки от тези резултати, ние сме много окуражени от новите възможности за лечение на хора с тежки мозъчни травми”, допълва лекарят.

Споделяне

Още от Свят