Усвояваме по-бързо еврофондовете през местно бюро на ДЖАСПЪРС

От петък няколко експерти от ДЖАСПЪРС, отдел на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), работят в свой офис в София и ще помагат на място на общините и ведомствата за подготовката на инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете. Това ще улесни и ускори разработването на скъпите и сложни проекти по три оперативни програми и парите от ЕС ще бъдат усвоени по-бързо. Бюрото на ул. "Съборна" 2а беше открито от вицепремиера Меглена Плугчиева и вицепрезидента на ЕИБ Матиас Колац-Анен.

ДЖАСПЪРС (JASPERS – инициатива за техническа помощ) помага на последните присъединили се страни членки да подготвят и предават качествени проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС. Така те получават по-бързо одобрение и финансиране от Европейската комисия. Програмата се осъществява от експерти от Европейската комисията, ЕИБ, Европейската банка за възстановяване и развитие и KfW Bankengruppe.

Досега хората на ДЖАСПЪРС са помогнали в подготовката на 8 проекта у нас по оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие", между които за водните цикли на Враца и Габрово и за линията на софийското метро от ж.к. Надежда.

Плугчиева е предложила долната граница на стойността на инфраструктурен проект по ОП "Околна среда", в който ДЖАСПЪРС може да се включи, да падне от 25 на 20 млн. евро.

През тази година експертите ще съдействат при подготовката на документацията за 50 инфраструктурни проекта. От тях 14 са по ОП "Транспорт" – за магистралите "Струма" и "Марица", жп отсечки и т.н.

Общо във всички държави членки, присъединили се през 2004 и 2007 г., ДЖАСПЪРС движи 400 проекта на обща стойност 50 млрд. евро, каза Колац-Анен.

Програмата е безплатна за новите страни - членки на ЕС, и започва работа по покана на правителствата. За България национален координатор е Министерството на финансите. Управляващият център на програмата е ЕИБ в Люксембург, но дейността на ДЖАСПЪРС е отделена от останалите банкови операции. Регионални представителства са изградени в Букурещ, Виена и Варшава.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?