Усвояването на европарите по "Околна среда" се оказва първият български случай за Кьовеши

Усвояването на европарите по "Околна среда" се оказва първият български случай за Кьовеши

Първият български случай, който ще се проверява от Европейската прокуратура, е усвояването на средствата по програма "Околна среда". Новината съобщи в петък екоминистърът Асен Личев на извънредна пресконференция.

Реакцията на министъра идва след получено уведомително писмо от евроведомството на Лаура Кьовеши.

"Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров - Ревизоро, с което той е изпратил програма "Околна среда" на прокуратурата, въпреки че преди това е наградил служителите в управляващия орган с 200% материално стимулиране", уточни министър Личев.

"Първата работа на Европейската прокуратура в България се оказа, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС", каза Личев.

За първи път Личев говори за скандала точно преди месец пред Би Ти Ви.

"Днec ce рaзбрa eднa cхeмa – виe пoлучaвaтe нaй-виcoки ДМC-тa, cлeд eднa ceдмицa ви дaвaм нa прoкурoр. Тoвa гo e прaвил миниcтър Eмил Димитрoв. Дaвa ДМC нa Глaвнa Дирeкция "OПOC", дoкaтo нa 9 aприл тoй пoлучaвa дoклaд, чe тaм вcичкo e нaрeд, им дaвa 200 % ДМC – 563 хиляди лeвa нa 102-мa души. Другитe служители cрeднo взимaт пo 40. Cлeд eднa ceдмицa нa 16 aприл cъщoтo лицe, кoeтo e билo дирeктoр и ce изгуби, пишe дoклaд кoлкo e кaтacтрoфaлнo в OПOC. Oкaзвa ce, чe нa бaзaтa нa тoзи дoклaд миниcтър Eмил Димитрoв ги дaвa нa глaвния прoкурoр и Кьoвeши", пocoчи тогава тoй.

Въпросният директор, за който говори министърът, е Гергана Грозданова, която е била председател на Управляващия орган на програмата.

Самият Емил Димитров - Ревизоро е коментирал казуса в разследване на журналиста Валя Ахчиева, публикувано в EURACTIV България през юни тази година.

"Не мога да кажа в детайли, защото съм подписал декларация в прокуратурата и пред хората на Кьовеши. Става въпрос за над 105 милиона евросредства, търговия с влияние и уреждане на договори по семейна линия, под покровителството на висш политик. Има съмнения за ОПГ. Майка и дъщеря, баща и син, още един баща и синът му, семейство и един любовник. Сложно е, и не искам да страдат невинни хора. Може да пострада цялата оперативна програма. Затова няма да коментирам", посочва тогава той.

Емил Димитров уточнява, че не е дал "120 души на прокурор, а ръководството. По указания на премиера, Инспектората към Министерския съвет и ДАНС. И веднага съм ги уволнил".

Министър Асен Личев разкри още и как са харчени над 4 млрд. лв. във ВиК сектора, от което се вижда, че с регионите са били неравнопоставени.

"В Бургас са инвестирани над 600 милиона лева, вижте например Монтана – 63 милиона лева. Съотношението е 1 към 10. Тези пари са дадени за канализация, пречиствателни станции и за намаляване на загубите", посочи той.

Европрограмата "Околна среда" е на дъното по усвоени средства, показва справка в системата ИСУН.

От общ бюджет 3 392 711 947.51, изплатени са едва 40%, като финалният срок за разплащания е до 2023 г.

Личев отчете възстановяването на Националния съвет по биологично разнообразие, който преди седмица е приел промяната на заповеди за управлението на 44 защитени зони у нас и обявяването на три нови такива в границите на "Ропотамо", "Плаж Шкорпиловци" и "Галата". За да станат те факт обаче трябва одобрение и от Министерския съвет. Има вече и концепция за разработване на специфични и подробни цели за зоните от екомрежата "Натура 2000", която ще е неотменно приложение към Националния план за развитие и възстановяване, което ще бъде изпратено в Брюксел. Това ще улесни реализацията на инфраструктурните линейни обекти на територията на България, което до момента се спъваше, каза Личев и посочи строежът на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле.

Екоминистърът каза още, че е инициирал издигането на кръговата икономика като национална политика и премиерът вече е назначил междуведомствена работна група, която да създаде Национална стратегия за въвеждане на кръговата икономика в България.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?