Усвояването на заем от 70 млн. евро за Дунав мост II ще се разсрочи с една година

Държавата иска да разсрочи с година усвояването на заем от 70 млн. евро, отпуснат от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждането на моста Видин – Калафат (Дунав мост II).

Министерският съвет предложи в сряда на Народното събрание да ратифицира измененията към Финансовия договор от 2000 г. между страната ни и ЕИБ, съобщи пресслужбата на кабинета.

С документа срокът за усвояване на средствата се удължава до 2011 г. съобразно графика за изпълнение на работите по обекта. С промяната се осигурява финансиране на съществена част от проектно-строителните работи и надзора по новия мост и на прилежащата му инфраструктура на българския бряг.

Забавеното усвояване на заема е поради сложността на проекта и финансирането му от няколко институции с различни изисквания, което удължи подготвителната фаза на инфраструктурното съоръжение след срока, планиран при сключването на Финансовия договор с ЕИБ.

Допълнително закъснение след подписването на договорите за изпълнение на проектно-строителните работи е натрупано и поради различията в българското и румънското законодателство при издаване на разрешителни за строителство. Това възпрепятства своевременното стартиране на дейностите на румънска територия и изпълнението на проекта по график.

В момента са сключени и се изпълняват всички договори за проектиране, строителство и надзор на съоръжението, строителство и надзор на прилежащата инфраструктура, свързваща бъдещия мост с републиканските пътни и железопътни мрежи.

Споделяне

Още от Бизнес