Утре подписват сделката за Банка ДСК

Утре ще бъде подписана сделката за приватизацията на Банка ДСК между БКК и предпочетения купувач - унгарската банка ОТП, съобщава БТА.

ОТП, която предложи цена от 311 милиона евро за 100 процента от Банка ДСК, беше обявена за предпочетен купувач на 13 май 2002 г. Тогава БКК определи срок от 14 до 24 май за преговори по договора. Вторият кандидат-купувач - австрийската Ерсте Банк предложи 293 милиона евро.

Изборът на купувача е бил направен по няколко основни критерия: предложена цена, условия на проекто договора, финансова и оперативна стабилност на купувача, опит в банкирането на дребно. Членовете на борда на БКК обявиха, че основна причина за избора е по-високата с 18 млн. иврж цена от втората оферта.

Министърът на финансите Милен Велчев каза при определянето на купувача на 13 май, че офертата на унгарската банка съдържа и гаранции, които трябва да поеме БКК за определен период, но техния размер ще бъде обявен при подписването на приватизационния договор.

Цената ще бъде платена- 10% при подписването и 90% при приключване на сделката. От унгарската банка обещаха да инвестират 600 милиона лева за технологично обновление на българската институция, ако бъде избрана за купувач. Очаква се сделката да приключи окончателно до края на август.

Дотогава ще трябва да се получат разрешения от различни български и унгарски регулаторни органи, които да позволят прехвърлянето на акциите.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?