Утре се решава за VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването от "Белене"

Утре се решава за VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването от "Белене"

На 20 януари правителството ще разгледа предложение част от оборудването за АЕЦ "Белене" да се използва за изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Ако документът бъде одобрен, каквито са очакванията и знаците от премиера Бойко Борисов, това ще означава зелена светлина за варианта, подкрепян от САЩ, и край на над 30-годишния силно оспорван проект за АЕЦ "Белене", спиран и възраждан на няколко пъти.

Активно се работи по темата използването на платеното вече оборудване за 1.3 млрд. лв. за изграждането на АЕЦ "Белене" да се използва за построяването на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът Бойко Борисов във вторник по време на среща с шефа на ядрената централа Наско Михов. Тя се е състояла в рамките на официалната онлайн церемония по приемането на България в Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната ни е член на организацията от 1 януари 2021 г.

От пресслужбата на правителството посочват, че според експертните доклади е икономически, екологично и технически възможно оборудването, предвидено за спрения проект за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на площадката на работещата ни атомна централа. За реализацията на проекта на нова площадка на АЕЦ "Козлодуй" са привлечени и международни експерти, допълват от Министерския съвет.

Михов е посочил, че на 7 декември 2020 г. е започнала работата по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", която през февруари 2020 г. получи решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта. В него влиза като вариант и използването на произведеното вече оборудване за АЕЦ "Белене".

В началото на декември миналата година след посещение на американския посланик у нас Херо Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" се разбра, че САЩ подкрепят хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" като е предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения.

Идеята е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската "Дженерал Електрик" за изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй". За да стане това обаче е необходимо решение на Министерския съвет, което може да се очаква утре след представянето на доклада на енергийния министър Теменужка Петкова.

Подобен вариант би съответствал и на общественото мнение в България, за което в края на октомври проучване показа, че хората предпочитат нов блок в съществуващата ядрена централа, отколкото край Белене.

Такава стъпка би означавала и прекратяване на обявената и замразена заради пандемията от Covid-19 процедура за избор на стратегически инвеститор за довършване на ядрения строеж край Белене. Конкурсът бе във фазата на подаване на обвързващи оферти от страна на кандидатите да получат дял в бъдеща проектна компания за строежа на АЕЦ "Белене" и да осигурят финансиране за довършването му. Основни кандидати бяха руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. "Росатом" сглоби алианс за участие в процедурата с американската "Дженерал електрик" и френската "Фраматом". След обявеното подкрепа от САЩ за прехвърляне на оборудването за АЕЦ "Белене" за нов блок край Козлодуй руснаците обявиха готовност и за разширяване на консорциума

Предстои да се види какво ще е окончателното решение на правителството на ГЕРБ, чийто мандат изтича в края на март, и реакцията на Русия, ако се вземе решение вече за окончателно прекратяване на над 30-годишния проект за АЕЦ "Белене".

На срещата си с Наско Михов Борисов е добавил, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Премиерът отправи поздравления и за влизането на България в Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ)

"Днес е много важен ден не само за България и цялото семейство на АЯЕ, но също и за ОИСР. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща", добави по време на церемонията Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР.

"Присъединяването към агенцията потвърждава значителните усилия на България да прилага най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия. Това потвърждава, че Вие споделяте ценностите на членството в Агенцията, отговаряйки на нарастващите енергийни нужди като същевременно гарантирате сигурност и безопасност в разрешаването на проблема с измененията на климата", каза още той, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му българското членство ще е от полза за всички страни и АЯЕ ще се възползва от богатия опит на България, като същевременно страната ни ще може да получи допълнителни идеи.

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз, днес имаме също повод за оценка и празник", заяви министър-председателят п овреме на онлайн церемонията.

"България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", добави още пхремиерът.

"Приемането на България като пълноправен член на АЯЕ към ОИСР е безспорно доказателство за нивото на което се намира българската енергетика, като се прилагат най-високи стандарти за безопасност", допълни и министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ изпълнението на целите на Европейския съюз за беземисионно производство на енергия към 2050 година е невъзможно без участието и на ядрената енергия.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването ѝ към агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес