Утре ще се обсъди отварянето на театрите

И след 13 май ще действат ограниченията за граждани извън ЕС и карантината

Театрите бяха затворени на 13 март, сн. БГНЕС

След отпадането на извънредното положение в страната от 13 май в сила ще останат редица ограничения и забрани, каза здравният министър Кирил Ананиев, от когото вече ще зависи определянето на мерките срещу коронавируса, пред БНР  в неделя.

Запазват се временните забрани за влизане на граждани на страни извън ЕС и европейски с голям брой заразени на територията на страната и 14-дневната картина за завръщащи се българи, както и за придвижване в страната, ако има епидемични огнища. Все още няма да могат да се посещават театри, опери, кина, но тази тема ще бъде обсъдена още в понеделник с министъра на културата Боил Банов. Ще продължи отчетът на заболелите от Covid-19.

На 13 май изтича действието на приетия закон за извънредното положение, но още на следващия ден се очаква парламентът окончателно да приеме законовите текстове,  регламентиращи как ще се управляват епидемични кризи.

"Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор", коментира Ананиев.

"В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства", каза той.

"Ще има определени разстояния, спазване на дистанция, маски и съм сигурен, че не са само това. Не искаме толкова продължителни паузи", посочи здравният министър.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение", припомни той виждането на кабинета, изразено миналата седмица и от вицепремиера Томислав Дончев.

Ананиев каза, че всичките му заповеди отразяват волята на Министерския съвет и на Националния оперативен щаб и са вземани с пълен консенсус.

Той припомни също, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.. за развитието на болестта в страната.

Споделяне

Още от България