"Утрински весник": София може да използва ареста на посредници за български паспорти

Българската страна може да използва случай с арести на посредници за български паспорти в Струмица като доказателство за това, че Македония не иска добросъседство в преговорите по отворените въпроси между двете страни, посочва македонският "Утрински весник", цитиран от БТА.

Полицията в Струмица извършила арести в домовете на шестима граждани с македонско и българско гражданство, които били упълномощени да представят кандидати за български паспорт. Това станало на 2 януари с обяснението, че се прави проверка за фалшифицирани документи.

Ако информацията е вярна, за пръв път македонската полиция се намесва в публичното и масово посредничество за български паспорти, което се използва като потвърждение от София, че в Македония има много граждани с българско самосъзнание и потекло, отбелязва "Утрински весник".

След нахлуването на полицията шестимата граждани били разпитвани поотделно два-три часа в полицията, а един от тях бил изведен с покривало на главата. При това полицията иформирала шестимата, че нямат право да подават молби за български паспорти и ги заплашвала да не се жалват в българското посолство.

След разпитите те били освободени без да им се даде никакъв документ, който да обясни целта на задържането.

Конфискувани били 22 лични карти и 30 комплекта с документи за кандидатстване заедно с 52 медицински свидетелства от здравните институции в Македония, които били преведени и легализирани, за да се използват за българско гражданство, пише изданието. Всички граждани, чиито домове и канцеларии били обект на операцията, са получили забрана да напускат Македония.

"Това се случва във време, когато България и Македония започнаха да преговарят около отворените въпроси, за да се открие път през юни София да не ни наложи повторно вето на препоръката за преговори на Македония.. В средата на януари на българска територия трябва да се състои вторият кръг преговори около българския "меморандум" и това събитие може да бъде използвано от българска страна като доказателство, че Македония не иска добросъседство", коментира "Утрински весник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани