"Утрински весник": София може да използва ареста на посредници за български паспорти

Българската страна може да използва случай с арести на посредници за български паспорти в Струмица като доказателство за това, че Македония не иска добросъседство в преговорите по отворените въпроси между двете страни, посочва македонският "Утрински весник", цитиран от БТА.

Полицията в Струмица извършила арести в домовете на шестима граждани с македонско и българско гражданство, които били упълномощени да представят кандидати за български паспорт. Това станало на 2 януари с обяснението, че се прави проверка за фалшифицирани документи.

Ако информацията е вярна, за пръв път македонската полиция се намесва в публичното и масово посредничество за български паспорти, което се използва като потвърждение от София, че в Македония има много граждани с българско самосъзнание и потекло, отбелязва "Утрински весник".

След нахлуването на полицията шестимата граждани били разпитвани поотделно два-три часа в полицията, а един от тях бил изведен с покривало на главата. При това полицията иформирала шестимата, че нямат право да подават молби за български паспорти и ги заплашвала да не се жалват в българското посолство.

След разпитите те били освободени без да им се даде никакъв документ, който да обясни целта на задържането.

Конфискувани били 22 лични карти и 30 комплекта с документи за кандидатстване заедно с 52 медицински свидетелства от здравните институции в Македония, които били преведени и легализирани, за да се използват за българско гражданство, пише изданието. Всички граждани, чиито домове и канцеларии били обект на операцията, са получили забрана да напускат Македония.

"Това се случва във време, когато България и Македония започнаха да преговарят около отворените въпроси, за да се открие път през юни София да не ни наложи повторно вето на препоръката за преговори на Македония.. В средата на януари на българска територия трябва да се състои вторият кръг преговори около българския "меморандум" и това събитие може да бъде използвано от българска страна като доказателство, че Македония не иска добросъседство", коментира "Утрински весник".

Споделяне
Още по темата
Още от Балкани

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?