Утвърден е списък с професии, за които по-лесно ще се наемат чужденци

Утвърден е списък с професии, за които по-лесно ще се наемат чужденци

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин официално утвърди в петък Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Работодатели, които искат да наемат специалисти от чужбина за длъжности, които попадат в списъка, могат да направят това при облекчена процедура.

В списъка попадат основно професии от ИТ сектора - софтуерни разработчици, системни анализатори, приложни програмисти, проектанти и администратори на бази данни.

От министерството припомнят, че през октомври 2015 година правителството прие промени в Наредбата за разрешения за работа на чужденци в България, с които се облекчи процедурата за назначаване на специалисти от чужбина на позиции, от утвърдения от министъра списък, като за тях наемането може да стане без да се изисква предварително проучване на работната сила в България. Промените са инициирани поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда - основно в ИТ-сектора.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?