Уважението на Тръмп към Путин не било гаранция, че двамата ще се разбират

Президентът на САЩ пак нападна съда заради отменената забрана за влизане на бежанци

Уважението, демонстрирано от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към руския му колега Владимир Путин, не било гаранция, че двамата ще се разбират, обяви самият Тръмп в интервю, излъчено по "Фокс нюз" преди Супербоул в неделя.

"Казвам, че е по-добре да се погаждаме с Русия, отколкото обратното, и ако Русия ни помогне в борбата срещу ИДИЛ, което е голяма битка, и срещу ислямския тероризъм по света... ще е хубаво", каза държавният глава на САЩ, цитиран от БТА.

Репликиран от водещия Бил О'Райли, че "той все пак е убиец, Путин е убиец", Тръмп отвърна: "Има много убийци. Имаме много убийци. Какво си мислите? Че нашата страна е толкова невинна?".

По думите му САЩ са направили много грешки, , например войната в Ирак за пример: "Много грешки, много хора бяха убити. Много убийци наоколо, вярвайте ми".

Тръмп използва възможността, за да отправи нова атакасрещу Иран, заявявайки, че е "терористична държава номер едно". Той още веднъж се закани да действа спрямо Техеран от позицията на санкциите.

В същото време Тръмп поднови атаките си към съдебната система, след като федерален апелативен съд отказа да разреши действието на наложените от Белия Дом рестрикции за пътуване спрямо гражданите на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде БНР.

С указ в края на януари президентът въведе временна забрана за влизане в страната на граждани от седем държави с предимно мюсюлманско население. Указът му бе атакуван и бе временно отменен на две съдебни инстанции.

След двете последователи решения срещу новата администрация на Белия Дом, Тръмп обяви в Туитър, че докато отмяната на рестрикциите е в сила граничните власти ще подлагат пътуващите на „много внимателни“ проверки. Той каза още, че съдът „затруднява работата“ и ако нещо се случи виновен ще е съдията отказал молбата за премахване на забраната върху указа му.

От Белия Дом смятат, че рестрикциите са необходими в името на сигурността. В същото време Министерството на правосъдието е на мнение, че решенията за пауза в действието на рестрикциите подкопава правомощията на държавния глава да определя кой да влиза и кой да остава в страната.

Делата срещу забраната на Тръмп започнаха от щатите Вашингтон и Минесота с мотива, че президентът няма конституционно право да налага толкова всеобхватна забрана.

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че администрацията изпълнява нареждането на съда. Така, докато върви съдебния процес, който има вероятност да стигне до Конституционния съд, в Съединените Щати се допуска влизането на хора от засегнатите държави с валидни визи и такива, получили бежански статут. Ново решение по казуса се очаква тази седмица след като органите се запознаят с повече аргументи.

Междувременно стана ясно, че Тръмп ще се срещне с лидерите на останалите страни от НАТО през май. Това съобщи Белият дом след телефонен разговор между американския президент и генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

Тръмп е изразил "твърдата си подкрепа за НАТО", но е призовал европейските членки да инвестират повече в отбранителния съюз, уточни Белият дом в комюнике и допълни, че президентът е приел "да участва на среща на лидерите на НАТО в Европа в края на май".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?