Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Увеличава се броят на започналите работа през март

0 коментара
Увеличава се броят на започналите работа през март

Започналите работа през март са с 6 917 повече спрямо февруари и достигат 25 147 души, сочат данните на Агенцията по заетостта. 433 пък са лицата от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда. Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради Covid-19 пандемията, търсенето на труд през март се е увеличило.

78% от започналите работа през март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21.5%, следвани от търговията – 13.9%, хотелиерството и ресторантьорството – 10.5%, държавното управление – 8.9%, селското, горското и рибното стопанство – 7.0%, , строителството – 5.4%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4.5% и др.

5 520 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 801 по програми и мерки за заетост и 4 719 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 18 695 души, като само през март са сключени трудови договори с нови 4 067 безработни.

Агенцията по заетостта отчита намаление от 0.4% на регистрираната безработица спрямо февруари. Спадът на годишна база е с 0.2 процентни пункта – от 6.7% през март 2020 г. на 6.5% в края на март тази година. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 214 052, което е с 11 229 души по-малко от февруари и с 6 020 по-малко от март 2020 г.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 179 безработни, кoeто е с 282 лица повече в сравнение с февруари и с 13 690 по-малко от броя на новорегистрираните през март 2020 г. Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

За запазване на заетостта продължават да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатите вече "60/40" и проект "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Covid-19" по ОП РЧР. През месец март близо 160 000 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от Covid-19, осигури през месеца средства на близо 50 000 заети лица.

Нараства търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 18 452 или с 4 983 (с 37%) повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.7%), следват хотелиерство и ресторантьорство (13.9%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), държавното управление (9.5%), селското, горското и рибното стопанство (9.1%) и административните и спомагателните дейности (6.3%).

Най-търсените професии през месецa са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; работници в селско, горско и рибно стопанство и др.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.