Увеличава се опасността от стачка в обществения сектор в Германия

Германия е изправена пред стачка на близо три милиона работници от обществения сектор след като правителството-работодател отхвърли днес компромисно предложение за споразумение за заплатите, направено от посредниците в спора, предаде Ройтерс.

След като преговорите продължиха до ранните часове на днешния ден, главният посредник Ханс Кошник каза пред журналисти в Бремен, че посредниците са постигнали съгласие за компромисно предложение за увеличаване на заплатите с 2,4 процента през тази година и за повишение с още 0,6 на сто от януари догодина, което да е валидно шест месеца.

Но Хайнрих Леман-Грубе, посредник от страна на работодателите, заяви, че неговата страна единодушно е отхвърлила предложението. Представител на профсъюза Верди, който преговаря от името на 2,8 млн. служители от обществения сектор, каза, че ще бъде обявена стачка, ако на продължаващите тази седмица преговори не бъде постигнато споразумение.
Икономисти отбелязват, че евентуална стачка в момента може да върне и без това забавилата ход германска икономика към рецесия и да намали още повече спадащата популярност на кацлера Шрьодер.

Правителството, което се стреми да сведе бюджетния дефицит до изисквания в ЕС минимум от три на сто от БВП, казва, че не може да си позволи исканото от профсъюзите увеличение на заплатите с минимум три процента.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: