Увеличава се подкрепата за създаване на изборен кодекс

НДСВ ще подкрепи инициативата на ДСБ за започване на парламентарен дебат за създаването изборен кодекс, който да обедини законите за четирите вида национален вот. Това съобщи говорителят на жълтата партия Станимир Илчев в сряда по време на конференцията “Изборите – практика и законодателни решения”. Тя бе организирана от фондациите “Конрад Аденауер” и “Демокрация”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че партията му ще настоява за стартиране на консултации по изработване на ново изборно законодателство. Той вече е изпратил покани до всички парламентарно представени формации за започване на процеса. По всяка вероятност поканата ще бъде приета от всички опозиционни политически сили. По информация на Mediapool от БСП, този въпрос не стои на дневен ред пред социалистите.

“Сегашната законодателна уредба не само че не възпира, но и умножава практиките на купуване и продаване на гласове, създава предпоставки за рекорд в оспорването на изборните резултати”, заяви Костов.

Според него лошото законодателство в тази сфера е в основата на упадъка на българската политическа система и управляващите трябва да я защитят от пълно мафиотизиране.

“Гражданските организации и медиите не успяват да противодействат сами, а медиите дори са въвлечени в процеса на корумпиране чрез предвиденото заплащане”, добави още той.

От своя страна Илчев предложи провеждането на референдум за задължителния вот. “Намаляващата избирателна активност създава възможност за социално-маргинални и етнически партии да пробият и да се настанят в парламент, създавайки представа за една мултикултурност, каквато в българското общество няма”, коментира Илчев.

Той индиректно нападна ДПС като заяви, че с отвръщането на българите от политика се създава възможност за някои партии да изчислят още в началото на прехода с колко електорат ще разполагат след години.

Зам.-председателят на ЦИК за парламентарния вот Михаил Константинов каза, че създаването на кодекс е наложително и по технологични причини. Той припомни, че ако това правителство изкара мандата си изборите за 41-во Народно събрание и за членове на Европейския парламент ще трябва да се проведат в един месец – юни, 2009 година.

Съдийски грешки

В този контекст председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев разкритикува административните съдии в страната за спрените от тях решения на Общинските избирателни комисии (ОИК). В редица общини окръжните административни съдилища спряха процедурите по встъпване в длъжност заради постъпили жалби за опорочен изборен процес и искания за касиране на вота.

“Доста погрешно някои съдии спряха тези решения. Те изхождаха от предположението, че ако позволят на новия кмет или съвет да встъпят в длъжност при подадена жалба и образувано дело, а след време съдът реши според доказателствата да касира вота, то ще настъпи правен хаос, защото взетите от тях решения през периода на властване ще са невалидни. Няма такова нещо”, заяви Пенчев.

По думите му касацията не отменя решенията на избраните с решения на ОИК кметове и общински съветници, тъй като те са встъпили на постовете си с акт на легитимен административен орган.

“Подобна погрешна позиция изказа публично и председателят на административния съд в Русе”, припомни Пенчев. В града на Дунава бе спряно решението на ОИК за избор на общински съвет.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?