Увеличаване на пенсионната вноска при ръст на икономиката

Хасан Адемов, сн. БГНЕС

Може да се предприеме плавно увеличение на пенсионните вноски, ако икономиката реализира ръст през следващите няколко години, коментира в събота социалният министър Хасан Адемов пред радио ”Дарик”. Според него в момента това не бива да се прави, защото ще има прекомерно натоварване на работодателите и служителите.

”Ако сега се натоварят работодателите и служителите, ще намалим разполагаемия доход, ще ограничим потреблението, може да има съкращения на работници", каза министърът.

Хасан Адемов коментира и идеята допълнителните почивни дни през годината да се компенсират от годишния отпуск на служителите. Според него трябва да се намери някакъв компромисен вариант.

”Празниците в България са достатъчно на брой, изключително много дни се почива в България и така остават по-малко дни да се работи", каза той. Според него това създава сериозни затруднения, особено за производствата, които изискват непрекъсната работа, допълнителни смени и съответно им излиза по-скъпо.

”Проблемът не е толкова в безработицата, а в заетостта - ако заетите се увеличават, ще има повече доходи, по-високи приходи в системите", обясни Адемов.

По отношение на бюджета за следващата година той каза, че той ще е много по-социален от бюджета на ГЕРБ.

”Средствата, заделени за социално осигуряване и грижи, възлизат на 36,6% от всички разходи, или над 11 млрд. лв. Така на практика близо всеки четвърти лев ще отива за тази сфера", каза Хасан Адемов.

По думите му част от голямата дискусия за модела на пенсионно осигуряване в България е дали да се финансира само от вноските или да се подпомага и от данъци.

”Трудно моделът в България може да бъде осигурителен и системата да се финансира само от пенсионните вноски. Въпросът е по-скоро в съотношението между тези две пропорции. Колкото по-малко са парите от данъци, толкова по-добре", добави министърът.

Дофинансирането на системата от данъци възлиза на 52.6%, което Адемов определи като твърде голям дял.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?