Увеличават се българите – наркотрафиканти

Увеличават се българите – наркотрафиканти

Увеличава се броят на българските граждани, задържани за наркотрафик, съобщи директорът на агенция “Митници” Асен Асенов във вторник, след края на работното заседание на Съвета на директорите на Националното информационно-аналитично звено по наркотичните вещества в МВР.

През 2002 г., от 48 задържани за наркотрафик 16 са били българи. Бройката за 2003 г. са 41 нашенци от общо 112 задържани. През миналата година, от заловените 106 наркотрафиканти, 46 са били българи.

Според главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, борбата за лесна печалба и липсата на бързо правосъдие са причините за тенденцията българите трафиканти да се увеличават за сметка на турци, кюрди, албанци, косовари.

В Турция и Гърция за наркотрафик се дава доживотна присъда, изтъкна ген. Борисов.

Шефът на НСБОП ген. Валентин Петров се похвали с увеличения брой разбити нарколаборатории и пресечени канали, но допълни, че бързата печалба от синтетичните наркотици продължава да стимулира производството и трафика.

Главният секретар на вътрешното министерство отчете като тенденция увеличаване на производството на синтетични наркотици у нас, като същевременно напомни за похвалите на чуждите служби за работата на българските антимафиоти.

Борисов съобщи още, че през миналата година в България са задържани общо 10.5 тона наркотици.

Също във вторник НСБОП задържа трима араби дилъри и 70 кг амфетамини в столичния квартал Младост 4. Акцията е проведена сутринта в апартамент в бл. 430. При опитите на антимафиотите да влязат в апартамента дилърите изхвърлят единия от саковете с амфетамини, който пада пред блока и се разпилява.

Дарик радио съобщи, че днешните заловени дилъри имат пряка връзка с канала за трафик на амфетамини, при разкриването на който преди по-малко от месец в София бе намерена дрога в колата на монголски дипломат и след ден той бе отзован и се завърна в страната си.

Споделяне

Още от България