Увеличават се нападенията над лекари от "Спешна помощ" в София

Увеличават се нападенията над лекари от "Спешна помощ" в София

Увеличават се нападенията на лекари от "Спешна помощ" в София. От началото на годината има 10 случая на физически нападения над екипи. Всеки ден има случаи на закани от страна на недоволни пациенти. Най-често скандалите между пациенти и екипите на "Бърза помощ" стават заради претенции от страна на хората за забавени линейки, съобщи БНР.

Говорителят на  "Спешна помощ" Катя Сунгарска заяви, че една от най-честите причини за физическите нападения е алкохолното опиянение или приети други субстанции, които водят до неадекватенност.

"Често се случва и хора, които смятат, че линейката трябва да стои до входа им и когато те имат проблем, веднага екипът да стигне до тях, а когато ние не отидем на първата минута, а отидем на осмата или на десетата, вече това предизвиква агресия най-вече у близките", каза тя.

В същото време много голяма част от повикванията към "Спешна помощ" са сигнали, които не са свързани с пряка заплаха за живота на пациента, обясняват от службата.

"Тези пациенти, които викат линейка, защото имат 38 градуса температура, защото са си изкълчили пръста или защото от една седмица ги боли нещо, те са най-агресивните. Това сме го установили в практиката. От много отдавна е така", коментира тя.

Споделяне

Още от България