Увеличават се с 10 милиона средствата за музеи, галерии и библиотеки

Увеличават се с 10 милиона средствата за музеи, галерии и библиотеки

Правителството одобри промени в решението си за приемане на стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2016 г., съобщи пресслужбата на кабинета в сряда. На 10 млн. лв. се увеличават стойностните показатели на стандартите за финансиране на дейностите в сферата на музеите, художествените галерии и библиотеките.

За 2016 г. в сферата на културата се въвеждат стандарти за финансиране и на държавните музеи, художествени галерии и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Във връзка с направените промени в Закона за закрила и развитие на културата, от 1 януари 2016 г. тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и прилагат система на делегиран бюджет.

По този начин се гарантира синхронизиране на националната културна политика в сектора, уеднаквяване на регулациите и създаване на възможности за по-голяма самостоятелност и мотивация на работещите в музейното дело за популяризирането на националното културно богатство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?