Увеличават се заразените с коронавируса в Нидерландия

Увеличават се заразените с коронавируса в Нидерландия

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавируса в Нидерландия се увеличи с 884 (8,1 процента) за последния ден и достигна 11 750, съобщи в Туитър Националният здравен институт на страната, цитиран от Ройтерс. Битката с вируса са загубили още 93-ма души, като общият брой на починалите досега е вече 864. Настанените в болници заболели са почти 4 хиляди.

Броят на заразените, хоспитализираните и починалите е по-малък в сравнение с предишните денонощия. "Както вече бе отбелязано в предишните дни, броят на пациентите, приети в болници, и броят на починалите расте с по-бавни темпове, отколкото можеше да се очаква, ако не бяха предприетите от правителството редица мерки", отбелязват от института. "Едва тази седмица обаче ще стане ясно действително ли става дума за стабилизиране на ситуацията."

Властите препоръчаха на холандците да си останат вкъщи, при възможност да работят дистанционно и да не пътуват в други страни без крайна необходимост. До 6 април са затворени всички образователни и културно-развлекателни заведения и учреждения. Магазините и аптеките засега са отворени. До 1 юни са забранени всички масови мероприятия, а по улиците на могат да се събират повече от двама души (с изключение на семейства). Нарушителите се глобяват по 400 евро за частни лица и 4000 евро за фирми.

Очаква се на насроченото за утре заседание на правителството на Нидерландия да бъде обявено продължаване на мерките и след 6 април. Не е ясно дали няма да бъдат въведени и допълнителни мерки за борба срещу разпространение на епидемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?