Увеличен е капацитетът за продажба на е-винетки на гранични пунктове

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и турския посланик Хасан Улусой

Увеличен е капацитетът за продажба на електронни винетки на граничните пунктове "Калотина" и "Капитан Андреево". Целта е да се облекчи трафика и да се намали възможността за образуване на опашки през активния летен сезон. Тези два пункта се използват активно от турски граждани.

Новината за увеличаването на терминалите за продажба на е-винетки на граничните пунктове дойде след среща на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова с турския посланик Хасан Улусой.

В съобщението на регионалното министерство не е посочено дали срещата е по турска инициатива и тапата, която се образува по пътя за Калотина, заради започналото изграждане на новата магистрала "Европа" от София до границата.

На ГКПП "Калотина" вече са поставени 6 терминала на самообслужване за купуване на е-винетки. Гишетата за продажба, на които освен с карта, плащане може да бъде направено и в брой, са увеличени на три, съобщават от МРРБ.

На ГКПП "Капитан Андреево" броят на терминалите за самообслужване също е увеличен, без да е посочено колко са станали вече.

Освен това е-винетки могат да бъдат купени в дистрибуторската мрежа, на бензиностанции, чрез мобилно приложение и с SMS. Това е информирал заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който отговаря за новата електронна система за събиране на пътни такси, турския посланик.

Той е посочил още, че е-винетки могат да бъдат купени и онлайн предварително и да се активират от деня на влизане на пътуващите в страната ни.

Николай Нанков е обърнал внимание, че в страната ни има нов контролен орган – Национално тол управление, чиито служители контролират спазването на Закона за пътищата и купуването на винетки.

България разчита на съдействието на турското посолство, което чрез своите канали може да съдейства за по-добрата информираност на своите граждани, така че да пътуват по-комфортно през територията на страната ни, е посочено в съобщението.

С ускорени темпове се изпълняват програмите за трансгранично сътрудничество "България – Турция" и "Черноморски басейн". Очаква се сключването на 34 нови договора за над 10 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество с южната ни съседка, е съобщил зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

 

Споделяне

Още от България