Увеличена е субсидията за качествено краве мляко

Увеличена е субсидията за качествено краве мляко

Държавен фонд "Земеделие" увеличи субсидията за качествено краве мляко от сегашните 5 ст. за литър на 8 стотинки, надвишавайки по този начин подпомагането за качествена продукция от биволско, овче и козе мляко, чийто размер се запазва 7 ст./л.

Така производителите на краве мляко, които са продали своята продукция в периода юли-август, ще получат по-високата субсидия. Документите за подпомагането за тези два месеца  се приемат до 20 септември, съобщиха от фонда в сряда.

Ръстът на субсидията изравнява норматива за видовете мляко и цели стимулиране производството на качествена суровина за млечните продукти и намаление на разходите на млекопреработвателните предприятия, посочват от ДФ "Земеделие" е уточняват, че безвъзмездната помощ е насочена пряко към фермерите.

Това подпомагане ще продължи и през месеците септември и октомври.

Мярката за повишаване на държавната помощ специално за кравето мляко идва ден след като представители на асоциации на млекопроизводители се срещнаха с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, за да обсъдят скока на цените на млечните продукти, които в търговката мрежа са между 10 и 14 лв./кг. Те обясниха поскъпването с двойния ръст на борсовите стойности на сухото мляко, с което се заменя суровото краве, заради недостига му.

В същото време фермерите се оплакват от ниските изкупни цени на млякото.

Фондът реши още да отвори за прием на проекти само от общините шеста мярка от САПАРД, която е за залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти. Документите ще се приемат от 15 до 28

септември 2007 г.   включително, като надпреварата ще е за разпределянето на 1.842 млн. лв..

Освен това ще се удължи крайният срок за договаряне на средствата по програма САПАРД до 31 октомври 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?